GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Är ni stolta, Region Blekinge?

Ännu en sommar tar sin början och en efterlängtad semester står för dörren.
Publicerad 14 juni 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Är ni stolta över att kunna erbjuda 1000 kr extra först när vi arbetat 8 timmars övertid eller mer?” undrar IVA-sjuksköterskan med adress till Kjell Ivarsson med flera.
"Är ni stolta över att kunna erbjuda 1000 kr extra först när vi arbetat 8 timmars övertid eller mer?” undrar IVA-sjuksköterskan med adress till Kjell Ivarsson med flera.
Foto: Mattias Mattisson

I över ett års tid har jag tillsammans med mina kollegor på anestesikliniken vårdat de svårast sjuka patienterna som drabbats av covid-19.

När första vågen kom till Sverige klarade sig Blekinge förhållandevis bra ifrån stor smittspridning i samhället. Istället åker vi från Blekinge till Sörmland och Stockholm och stöttar upp i deras covid-19 vård. När andra och tredje vågen kommer drabbades Blekinge precis som övriga Sverige av en stor smittspridning och patienterna som krävde intensivvård blev många. Tillsammans stod vi på anestesikliniken och gjorde vårt yttersta för dessa patienter. Samarbetet mellan olika professioner, den höga vårdkvalitén patienterna fick och engagemanget alla på kliniken visade gör mig och mina kollegor stolta. Vi vet att vi gjort vårt allra bästa och vi vet att patienterna har fått en otroligt god vård under svåra arbetsförhållanden.

Min fråga till regionens politiker och Region Blekinges ledning med Kjell Ivarsson i spetsen är om ni känner er stolta? Har ni gjort ert bästa?

”Min fråga till regionens politiker och Region Blekinges ledning med Kjell Ivarsson i spetsen är om ni känner er stolta? Har ni gjort ert bästa?”
IVA-sjuksköterskan

Är ni stolta över att erbjuda kvalificerad övertid först efter 8 timmars arbete när er personal går in och tar extrapass i sommar? Borde inte ni som vår arbetsgivare veta att våra arbetspass under sommaren är 7,5 timme, eller visste ni kanske redan det?

Är ni stolta över att kunna erbjuda 1000 kr extra först när vi arbetat 8 timmars övertid eller mer? Är ni stolta över det engagemang ni lägger på era anställda, de personerna ni har ett ansvar för?

Kjell Ivarsson betonar att systemet med extrapass och bonus ska ses som ett komplement om det uppstår ett behov av extrapersonal. Inte kan det väl undgått Kjell att behovet av extrapersonal redan uppstått?

De saknas redan nu intensivvårdssjuksköterskor på mer 90 pass på intensivvårdsavdelningen i Karlskrona under sommaren. Gud förbjuder att någon av oss blir sjuk eller behöver stanna hemma för vård av barn för då kommer det saknas ännu fler.

Vill Kjell Ivarsson och Region Blekinge fortsätta bedriva en säker intensivvård bör de fundera kring hur de behandlar sin befintliga personal. Intensivvårdssjuksköterskor, narkossjuksköterskor, operationssjuksköterskor och undersköterskor inom dessa specialiteter växer inte på träd.

Inte en enda hyrsjuksköterska har Regionen Blekinge lyckats locka till anestesikliniken i sommar. Lägg pengarna som var avsatt till hyrpersonal på de människorna som valt att vara anställda hos er.

Då kanske även Kjell Ivarsson och Regionpolitikerna kan gå på en välbehövlig sommarsemester och känna sig stolta över det arbete de utför.

IVA-sjuksköterskan

Läs mer