Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Äreminne över Per Albin-linjen

Kent Zetterberg tillhör en krets av historiker som specialstuderat svensk politik under andra världskriget. I sin nya bok ”Sverige och Hitler 1939-1945 : ett bidrag till historien om Sverige och Tyskland under andra världskriget” (Carlssons 2021) vill han ge ett bidrag till historien om relationen mellan Sverige och Tyskland under andra världskriget.
Publicerad 22 januari 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Per Albin Hansson: Vår beredskap blir bättre ....
Per Albin Hansson: Vår beredskap blir bättre ....Foto: TT

Och det gör han med besked. Han vill rida spärr mot försöken att moraliskt förkasta det svenska förhållningssättet till Tyskland och Hitler. Han menar att de som tar moralen som utgångspunkt inte till fullo förstått det prekära läge som Sverige befann sig i när kriget började 1939.

Vi var som nation inte tillräckligt rustade att träda in på krigsarenan, vare sig det gällde att ställa upp för Norge eller Danmark när tyskarna invaderade dessa länder, eller att hjälpa Finland efter bombningarna mot Helsingfors i december Att statsministern Per Albin Hansson talade om att ”vår beredskap är god” var helt enkelt inte sanningen – vår beredskap var helt enkelt undermålig.

”Ett huvudbudskap från Zetterberg är att Sverige målmedvetet rustade upp sitt försvar. Det innebar att Hitler allteftersom vår upprustning fortskred insåg att det skulle kosta bortåt 30 divisioner för att behärska Sverige.”
Lennart J. Lundqvist
Annons

Ett huvudbudskap från Zetterberg är att Sverige målmedvetet rustade upp sitt försvar. Det innebar att Hitler allteftersom vår upprustning fortskred insåg att det skulle kosta bortåt 30 divisioner för att behärska Sverige.

Och då var det för sent. Nazi-Tyskland körde fast i öster, med Stalingrad och Leningrad som ikoniska vändpunkter i den sovjetiska krigslyckan. Visserligen tvangs Finland genom fortsättningskriget kämpa vid Tysklands sida.

Det svenska förhållningssättet till Nazi-Tyskland var att benhårt hålla fast vid neutraliteten som bärande princip. Man slingrade sig ur affären med Engelbrecht-divisionens transitering som ett engångsundantag – men våndan var stor i den svenska regeringen. Det gällde ju att få Hitler att förstå Sveriges prekära läge.

Zetterbergs bok är en summering av forskningsläget. Jag menar att han effektivt tar död på allt tal om att Sverige föll undan för Hitler. Det han dessutom gör – som en bonus till läsaren – är att han visar på hur skickligt den svenska regeringen manövrerade i förhållande till såväl Hitler-Tyskland och de allierade.

Att ”hålla Hitler på gott humör”, samtidigt som man skapade förtroende för neutralitetspolitiken hos de allierade, var ett politiskt mästerverk.

Landet hade råg i ryggen tack vare den fortgående upprustningen, liksom den ständigt upprepade försäkran om att man Sverige skulle avvärja alla invasionsförsök, oavsett var de kom ifrån.

Lennart J. Lundqvist

Annons
Annons
Annons
Annons