Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Återstarta Sverige med jobb och jämlikhet

Vårt land har det senaste året gått igenom en allvarlig kris. Många av våra arbetskamrater har utsatts för allvarlig smitta och många har förlorat sitt arbete.
En av dem som hållit Sverige igång under pandemin: Undersköterska Kerstin Pålsson på centrum för neurolgi, Stockholm.
En av dem som hållit Sverige igång under pandemin: Undersköterska Kerstin Pålsson på centrum för neurolgi, Stockholm.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Samtidigt är det LO-förbundens medlemmar som har hållit samhället i gång.

Nu när vi snart är igenom pandemin måste Sverige satsa framåt. Vi valda ombud för LO-förbundens medlemmar i Småland och Blekinge kräver en återstart av Sverige, med sikte på trygga jobb och ökad jämlikhet:

– Bekämpa arbetslösheten

200 000 har varit arbetslösa i mer än tolv månader. De måste få ett jobb, komma i utbildning eller få en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Öka anslagen till arbetsmarknadspolitiken och skrota Centerns privatisering av Arbetsförmedlingen.

– Återstarta arbetsmarknaden med trygga jobb

De lagförslag om arbetsrätten som regeringen arbetar med måste ta hänsyn till LO-förbundens medlemmar. Tillsvidareanställning på heltid måste bli norm. De otrygga anställningarna, visstider, deltider och hyvling måste begränsas.

– Stärk vården, omsorgen och försäkringssystemen

Öka anslagen till kommuner och regioner. Höj och indexera taket i a-kassan. Reparera sjukförsäkringen. Avskaffa karensavdraget permanent. De som smittats på jobbet ska inte straffas dubbelt genom att utförsäkras efter 180 dagar. Lagändringen behövs nu, inte om ett och ett halvt år.

LO-förbundens medlemmar kan inte vänta längre. Nu är det dags att säkerställa viktiga framtidssatsningar. Sverige måste återstartas med fokus på trygga jobb och ökad jämlikhet!

LO-distrikten i Småland och Blekinge

Läs mer