GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Återupprätta lärarnas auktoritet

Publicerad onsdag 18:15
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Riksdagsledamot Patrick Reslow, Sverigedemokraterna och ledamot av utbildningsutskottet.
Riksdagsledamot Patrick Reslow, Sverigedemokraterna och ledamot av utbildningsutskottet.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Antalet skjutningar med dödlig utgång ökar i landet. Gängkriminaliteten breder ut sig och rekryteringen av unga pojkar till kriminell verksamhet ökar lavinartat. Samhället har blivit otryggt.

Allt detta borde föranleda fullt engagemang och krafttag från landets högst ansvarige politiker. Men istället för att ta tag i problemen på sitt eget ansvarsområde, väljer landets justitieminister Morgan Johansson (S) att sätta sig vid skrivbordet och skriva debattartiklar i Sydöstran den 29 september om – skolan!

Inte heller denna gärning av ministern blir särskilt bra. Det är som vanligt ett allmänt förakt mot privat verksamhet, där svepande formuleringar och grova antaganden målas upp i en felaktig verklighetsbild.

Att fristående skolors vinstuttag skulle vara så enorma att skattebetalarna ”skinnas på pengar” är inte korrekt. Det är inte heller sant att just fristående skolor skulle ägna sig åt ”betygsinflation”.

Faktum är att Skolverkets senaste rapport visar att det är liten skillnad mellan fristående och kommunala skolors betygssättning när man jämför resultaten från nationella prov med slutbetyg. Men om någon skillnad kan skönjas, så är det snarare de kommunala skolorna som ger högre slutbetyg än betyget på de nationella proven.

Det här spelar ju i och för sig ingen roll för Morgan Johansson, som hellre ägnar sig åt lögner och skräckpropaganda.

Om det nu vore någon ryggrad i den idéfattiga och trötta socialdemokratin hade den gjort allt för att se till så att alla skolor höll hög kvalitet. Istället fortsätter stöket i klassrum och på skolgårdar, våldet mot andra elever och lärare, svårigheten att rekrytera lärare och bristande verktyg för lärare att agera för att upprätthålla ordning att vara en del av skolans vardag.

Att säga att den socialdemokratiska skolpolitiken är ett stort fiasko är en underdrift.

”För Sverigedemokraterna är det viktigaste att en skola är välskött, har hög kvalitet och levererar resultat. Vem som driver den eller om det är möjligt att göra vinst är av underordnad betydelse.”
Patrick Reslow, Sverigedemokraterna

För Sverigedemokraterna är det viktigaste att en skola är välskött, har hög kvalitet och levererar resultat. Vem som driver den eller om det är möjligt att göra vinst är av underordnad betydelse. Det är elever och föräldrar som ska välja skola - inte socialdemokratiska politiker. Just därför behövs en variation av skolor, även de som drivs av bolag.

Detta innebär inte att vi ger vika på kraven. Tvärtom anser vi att kvaliteten på samtliga skolor – kommunala och fristående – ska vara hög och att skolor som är undermåliga eller drivs av oseriösa aktörer eller oansvariga kommuner ska stängas. Likaså vill vi återupprätta lärarens auktoritet i klassrummet, den som socialdemokraterna med stolthet raserade i mitten på 1990-talet.

Lärarna ska få alla verktyg för att kunna upprätthålla ordning och reda på lektionerna. Skolan ska åter bli en trygg plats för eleverna och fokusera på kunskap och bildning. Det är det här skolpolitiken borde handla om. Då kanske justitieministern istället skulle kunna ägna sig åt sitt eget misslyckade politikområde.

Patrick Reslow (SD), ledamot i riksdagens utbildningsutskott