Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Beskatta elbolagens övervinster

När elmarknaden avreglerades 1996 skulle det ”bli konkurrens och därmed lägre priser på el”. Hur gick det med det?
Publicerad 24 januari 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Dags att beskatta elbolagens övervinster.
Dags att beskatta elbolagens övervinster.Foto: RAY STUBBLEBINE

Jo, som med det mesta annat som privatiserats i Sverige (senast bilbesiktningen).Det blev mycket dyrare!

I stort sett varje år när kylan kommer sedan 1996 händer det. En kärnkraftsreaktor får plötsligt ”problem” och måste stoppas. Annars ”finns det för lite vatten i vattenmagasinen”. Eller är det ”för lite vind”. Alltid med samma resultat: ”Elbrist” och högre elpriser.

Annons

Dessutom har elproducenterna börjat höja elnätsavgifterna i stort sett varje år. Och nu verkar inga spärrar alls finnas kvar. 2kr kWh, 4kr kWh, 6kr kWh för elen. (”Hej hopp i Klondyke”!)

Ja, det blir alltid ”elbrist” och ”för liten överföringskapacitet söderut” så fort det blir lite kallare, vilket leder till kraftigt höjda elpriser. Och priset på all el, oavsett produktionskostnad, sättas dessutom efter den el som är dyrast att producera. Lägg därtill olika ”elområden” som gör att man kan ta ut 2-4 ggr högre elpriser i söder än i norr.

Vi har alltså ett system som innebär att om man producerar mindre el och inte kan distribuera den så effektivt, desto högre elpriser kan man ta ut. Vilket vinstdrivande företag skulle i det läget ha något intresse av att producera mer el? Eller av att bygga ut eldistributionen?

”Vi har alltså ett system som innebär att om man producerar mindre el och inte kan distribuera den så effektivt, desto högre elpriser kan man ta ut.”
J.K.

Och våra elproducenter har, obegripligt nog, inga som helst krav på sig att producera och distribuera tillräckligt med el.

Dessutom sätts elpriset på en ”elbörs”, där elproducenterna i princip kan begära vad de vill för elen. Och köparna (elbolagen) varken kan eller har något större intresse av hålla nere priserna.

Det är ju ändå vi elkonsumenter som får betala ”notan”.

Och en fundering: Var finns egentligen ”elbristen”? Om det är elbrist måste väl några bli utan el? Men jag har inte hört talas om någon i landet som inte får el? ( Förutom några enstaka dagar om året med elimport. )

En tillförlitlig elproduktion är väl en av de viktigaste sakerna i vårt samhälle och borde såklart helt kontrolleras av staten och inte som nu, till största delen av privata vinstintressen. Enklast vore att reglera elpriserna igen, men det lär väl inte ”EU-kolossen” tillåta?

Men skatterna styr vi väl fortfarande över själva? Så inför en extra skatt på elproducenternas vinster när de trissar upp elpriserna och använd dessa pengar till att kompensera elkonsumenterna. (Borde bli ett nollsummespel för staten med Vattenfall.) Annars lär vi få vänja oss vid dessa överpriser.

Låt inte bolagen behålla övervinsterna, utan visa elproducentsdirektörerna att gränslös girighet (i alla fall inte alltid) lönar sig!

Annons

(Men det lär väl inte hända. Än verkar texten i den gamla visan gälla: ”Staten och kapitalet de sitter i samma båt” och ”Staten skjuter så gärna till när levnadsomkostnaderna blivit allt för dyra”.)

J.K.

Annons
Annons
Annons
Annons