Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Blekinge behöver Bromma

Svar till Stig-Björn Ljunggrens ledare i Sydöstran 28 april.
Bromma flygplats framtid kan inte avgöras av hur mycket som flygs i en pandemi, skriver Moderaterna. Interiör från Bromma flygplats - före pandemin.
Bromma flygplats framtid kan inte avgöras av hur mycket som flygs i en pandemi, skriver Moderaterna. Interiör från Bromma flygplats - före pandemin.
Foto: Anders Nilsson
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

När en regering som påstår sig värna om välfärden, fler jobb och industrins villkor helt omdömeslöst meddelar att man vill avveckla Bromma flygplats i förtid är det inte konstigt att det blir reaktioner. Regeringens besked om att avveckla Bromma flygplats är nämligen oansvarigt av flera anledningar.

För det första kan inte Brommas öde avgöras av hur mycket som flygs mitt i en pandemi. Att regeringen använder coronakrisen för att lägga ner Bromma är oseriöst, och lurar ingen. Vaccineringen mot covid-19 pågår och målet måste vara att öppna upp Sverige, inte stänga ner.

För det andra vore det enda rimliga att först utreda konsekvenserna av avvecklingen, och sen fatta beslut om Bromma flygplats. Inte tvärt om som regeringen gör nu.

Här har Stig-Björn en poäng, men det Stig-Björn missar i sin ledare är att Miljöpartiet blockerar en utbyggnad av Arlanda. Samma regeringsparti som garanterar inrikesflyg med hänvisning till Arlanda stoppar alltså ökad kapacitet på Arlanda. Det är en ironi som saknar motstycke. För Blekinges del är det dessutom viktigt för både priser och antal avgångar att ha kvar två operatörer. Om Bromma läggs ner skulle det helt krossa förutsättningarna för konkurrens.

"Hela Sverige, inte bara Blekinge, är beroende av ett fungerande inrikesflyg och goda förbindelser till vår huvudstad. "

För det tredje är beskedet om att avveckla Bromma flygplats ett hot mot det svenska näringslivet i alla delar av Sverige som är beroende av goda kommunikationer. Det är uppenbart att regeringen dels saknar en sammanhållen näringspolitik, dels en grundläggande förståelse för att hela Sverige måste kunna leva.

För det fjärde står det klart och tydligt att regeringens prioritering slår stenhårt mot det lokala näringslivet i Blekinge. Det är inte bara Moderater som hörts i den debatten, utan även Företagarna. Näringslivet i Blekinge är i hög grad beroende av den viktiga länken mellan vår region och resten av landet som Bromma utgör.

Både stora och små företag i Blekinge har svårt att växa på grund av kompetensbrist, vilket även påverkar offentlig sektor och vår välfärd i Blekinge. Siffror visat att minst 24 000 jobb över hela landet hotas om Bromma läggs ner, i Blekinge rör det sig om 2 500 jobb. Vi måste öka Blekinges attraktivitet för att fler ska vilja verka och bo här, och då krävs goda och välfungerande transporter.

Hela Sverige, inte bara Blekinge, är beroende av ett fungerande inrikesflyg och goda förbindelser till vår huvudstad. Vi är förtroendevalda politiker och ska företräda våra väljare i Blekinge. Det borde Stig-Björn ha full förståelse för. Moderaterna är tydliga, avvecklingen av Bromma stoppas om det blir ett regeringsskifte efter valet nästa år.

Lennarth Förberg (M), Regionstyrelsens ordförande

Johan Sandberg (M), Ordförande regionala utvecklingsnämnden

Camilla Brunsberg (M), Oppositionsråd Karlskrona

Roger Fredriksson (M) Kommunstyrelsens ordförande Ronneby

Magnus Gärdebring (M) Oppositionsråd Karlshamn

Kith Mårtensson (M), Kommunalråd Sölvesborg

Patrik Krupa (M), Gruppledare Olofström

Läs mer