GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Därför säger vi ja till engelska skolan

Vänsterpartisten Henrik Hedman menar att det är konstiga turer från Liberalerna i den kommunala utbildningspolitiken. Jag ska därför försöka vara tydlig så att även Hedman förstår varför Liberalerna arbetar för en etablering av Internationella Engelska Skolan (IES) i Karlskrona.
Publicerad 1 februari 2021
Detta är en insändare i . Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Internationella Engelska Skolan bedriver sin undervisning på engelska. Vilket gör det lättare att rekrytera för näringslivet att rekrytera personal.
Internationella Engelska Skolan bedriver sin undervisning på engelska. Vilket gör det lättare att rekrytera för näringslivet att rekrytera personal.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Initiativet till en etablering av IES i Karlskrona kommer inte ursprungligen från politiken utan från näringslivet. Industrigruppen, som bland annat representerar de största företagen i kommunen, konstaterade redan för många år sedan behovet av en internationell skola och tog på eget initiativ kontakt med IES.

Syftet var att väcka skolans intresse för Karlskrona kommun. Företagen ansåg, och anser fortfarande, att en engelskspråkig och attraktiv skola är avgörande för att kunna attrahera efterfrågad arbetskraft. IES är just detta.

”Internationella Engelska Skolan har bra resultat, ett högt söktryck och undervisningen präglas av hög kvalité.”
Marianne Ehn Thorell

Internationella Engelska Skolan har bra resultat, ett högt söktryck och undervisningen präglas av hög kvalité. Eftersom vi liberaler vet att rekryteringen av medarbetare är en överlevnadsfråga för Karlskronas näringsliv är det en självklarhet för oss att lyssna till och agera på företagens behov och önskemål.

Hedman påstår vidare att vi liberaler vill ge en specifik skola förtur och att vi stoppar andra skolor. Det är direkt felaktigt. Vi välkomnar gärna fler fristående skolor till vår kommun.

Huruvida kommunen behöver fler skolor eller inte kan säkert diskuteras. Vi liberaler vill dock att Karlskrona ska vara en växande och livskraftig kommun. Vi anser att Karlskronas näringsliv gynnas av ett brett utbud av såväl lokala entreprenörer som större företag.

På samma sätt behövs ett differentierat utbud av skolor. Vi menar att fler attraktiva skolor ökar förutsättningarna för Karlskrona att växa och bli en än mer attraktiv plats att leva, bo och verka.

Marianne Ehn Thorell

Ledamot i kunskapsnämnden, Liberalerna