GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Insändare: Det smutsiga Natospelet

Ett smutsigt spel där Sveriges Nato-ansökan blivit en bricka pågår i skrivande stund mellan Turkiet och Sverige. Det berör dessa staters relationer till Syrien.
Nato • Publicerad 7 juni 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kanske kan den turkiske president Recep Tayyip Erdogan fördröja den svenska Natoprocessen så folket hinner diskutera frågan, funderar insändarskribenten.
Kanske kan den turkiske president Recep Tayyip Erdogan fördröja den svenska Natoprocessen så folket hinner diskutera frågan, funderar insändarskribenten.Foto: Markus Schreiber

I Syrien finns olika folkgrupper, bl.a. kurder, och principen är att dessa har samma rättigheter och skyldigheter som garanteras av den syriska staten.

USA och dess lydiga vasaller, till vilka nu även Sverige måste räknas, har sedan 2011 drivit ett i FN-stadgan förbjudet angreppskrig mot Syrien för regimskifte. Det har förts som ett ”hemligt” krig genom stöd åt olika terroristgrupper, ekonomiskt krig men också genom öppen militär aggression.

En del i detta är att USA utnyttjar den kurdiska separatistorganisationen YPG för att ockupera nordöstra Syrien och stjäla oljan, en inkomstkälla som Syrien skulle behövt för att återuppbygga landet. Ockupationen ingår också i en imperialistisk strategi att försöka dela Syrien permanent och genom YPG upprätta ”ett andra Israel”, en förlängd arm för västs inflytande i regionen.

Turkiet har krävt att Sverige ska upphöra med stödet till YPG, av Turkiet betraktad som terroristorganisation, för att Sveriges ansökan om medlemskap i Nato ska kunna beviljas. Det är lätt för Turkiet att utnyttja det allvarliga folkrättsbrott av Sverige som det innebär att politiskt och ekonomiskt stödja YPG:s ockupation av syriskt territorium.

”Hela detta smutsiga spel illustrerar i vilket folkrättsligt moras Sverige hamnat genom det kuppartade närmandet till Nato över svenska folkets huvuden.”
Ulf Bjerén

Turkiet bryter också mot folkrätten genom att, som en del i västs intervention, ha stött terrorister (IS, Al Nusra m.fl.) som gått in i Syrien för att förstöra landet och störta dess legitima regering och genom att ha upprättat så kallade buffertzoner på syriskt territorium utan tillstånd av Syriens regering.

Hela detta smutsiga spel illustrerar i vilket folkrättsligt moras Sverige hamnat genom det kuppartade närmandet till Nato över svenska folkets huvuden.

Det positiva som Erdogans agerande kanske kan medföra är att ansökningsprocessen förlängs och därmed möjligheterna att påverka det yttrandefrihetsfientliga klimat vi befinner oss i och skapa utrymme för information, offentlig debatt och opinionsbildning mot krigsorganisationen Nato.

Ulf Bjerén