Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Diabetiker behöver hjälp och stöd

Upp till bevis för nya beslutsfattare när det gäller diabetesvården i Region Blekinge.
Diabetes • Publicerad 14 november 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Diabetiker måste få mycket bättre hjälp.
Diabetiker måste få mycket bättre hjälp.Foto: Gunnel Persson

Den 14 november är det Världsdiabetesdagen, då vi varje år uppmärksammar de över 500 000 personer som lever med diabetes i Sverige idag. Svenska Diabetesförbundet har i år tagit fram en helt ny rapport, som visar hur diabetesvården kan och bör utvecklas under de kommande åren.

Detta gäller även för de drygt 5 000 personer som lever med diabetes i Blekinge. I Diabetesbarometern får Blekinge idag 15 poäng ut av 46 möjliga poäng. Det indikerar ett stort behov av insatser för att förbättra diabetesvården.

Annons

Regionen låg exempelvis år 2021 sämre till än riksgenomsnittet när det gäller blodsockernivåer bland personer med diabetes typ 2, då fler hade så höga blodsockernivåer att de har stor risk att utveckla komplikationer. Även andelen med diabetes i regionen som hade ett hälsosamt blodtryck var lägre än riksgenomsnittet förra året. Det gäller för både personer med diabetes typ 1 och typ 2. Däremot låg Region Blekinge över riksgenomsnittet år 2021 när det gäller tillgången till de viktiga fotundersökningarna för personer med diabetes, vilket är positivt och en framgång som bör fasthållas framöver.

Alla som lever med diabetes behöver hjälp och stöd i vården för att hantera sin egenvård och uppnå en bra blodsockerkontroll. Om inte sjukdomen sköts varje dag, året om, kan det leda till allvarliga komplikationer och följdsjukdomar. Vi får inte missa att förebygga och behandla diabetes effektivt, eftersom det kan bli mycket kostsamt på sikt i Region Blekinge. Vår bild är samtidigt att detta är fullt möjligt, men också att det förutsätter att det investeras i vården även i ett tufft ekonomiskt läge.

Ett område där vi ser behov av investeringar är förskrivningen av tekniska hjälpmedel. Dessa hjälpmedel möjliggör att personer med diabetes på ett enkelt sätt kan följa sina blodsockervärden och optimera sin egenvård, oavsett diabetestyp.

Den nyare sensorbaserade kontinuerliga glukosmätningen underlättar vardagen och möjligheten att anpassa sin egenvård, samtidigt ökar livskvaliteten för personer med diabetes, vilket tillsammans minskar risken för komplikationer över tid och akuta tillstånd, såsom för lågt eller för högt blodsockervärde.

”Alla som lever med diabetes behöver hjälp och stöd i vården för att hantera sin egenvård och uppnå en bra blodsockerkontroll.”
Björn Ehlin, Svenska Diabetesförbundet

Dessa investeringar skulle bidra till bättre hälsa och livskvalitet för individen, som lever med en påfrestande kronisk sjukdom.

Det är upp till bevis för regionens nya beslutsfattare.

Björn Ehlin, ordförande Svenska Diabetesförbundet

Annons
Annons
Annons
Annons