Insändare: Engelska skolan i praktiken
Jag uppskattar att ca hälften av barnen som kliver på bussen har invandrarbakgrund. Engelska skolan i Hässleholm är verkligen en mångkulturell skola.
Engelska skolan i Hässleholm har funnits i ett antal år och nu börjar eleverna dyka upp på gymnasieskolorna. Trevligt att de vill studera vid de kommunala gymnasieskolorna i kommunen. Men vi lärare, har lagt märke till ett problem.
”Flera av eleverna med invandrarbakgrund som har gått på Engelska skolan har stora språksvårigheter. Givetvis så är kunskaperna i svenska språket inte så bra.”Henrik Hedman, gymnasielärare
Flera av eleverna med invandrarbakgrund som har gått på Engelska skolan har stora språksvårigheter. Givetvis så är kunskaperna i svenska språket inte så bra. De har som bekant haft engelska som undervisningsspråk. De har helt enkelt inte fått otillräcklig träning i att tala, skriva och lyssna till svenska därför undervisningen sker på engelska.
Tyvärr så är även deras engelska inte heller bra. Det beror på att det är svårt att lära sig ett nytt språk om man inte redan behärskar ett annat språk. Svårt att lära sig glosor på engelska när man inte vet vad glosan betyder på svenska. Tyvärr så kommer dessa elever att få kämpa hårt för att klara av gymnasiet.
Jag har mycket svårt att förstå att Sandra Bizzozero (s) och Christoffer Larsson (sd) vill lägga 30 miljoner på att starta upp en skola här i Karlskrona som producerar halvspråkiga barn. Det är nog så att engelska skolan försöker ge en god språkundervisning i svenska men är undervisningsspråket engelska så tar tyvärr språkinlärningen i svenska stryk.
Det blir för Sandra och Christoffer nog nödvändigt att öppna upp den kommunala kassakistan rejält i framtiden. För det kommer att behövas många specialpedagoger och lärare i svenska som andraspråk i gymnasieskolorna här i Karlskrona ganska snart.
Henrik Hedman, Gymnasielärare