Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Ett besök räcker inte

Söndagen den 22:e oktober gick TT-Lines färja på grund utanför Hörvik och en efterföljande grundstötning ledde till att 150 000 liter diesel och tjockolja läckt ut i Östersjön.
Miljöpartiet • Publicerad 20 november 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ministerbesök räcker inte, skriver miljöpartister om TT Lines oljeutsläpp. Bild: Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) och civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) besöker katastrofplatsen ledsagad av Erik Svensson från Kustbevakningen.
Ministerbesök räcker inte, skriver miljöpartister om TT Lines oljeutsläpp. Bild: Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) och civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) besöker katastrofplatsen ledsagad av Erik Svensson från Kustbevakningen.Foto: Mattias Mattisson

Ett hav som redan bedöms vara ett av världens mest förorenade, och i ett område, Pukaviksbukten, som är extra känslig och är ett Natura 2000-område då det är hemvist till Östersjöns val, tumlare.

Konsekvenserna från oljeutsläppet är enorma med förödande skador på djur- och växtlivet i havsområdet. Med ett omfattande saneringsarbete framåt kommer det att ta år innan havet och stränderna längs Blekinge och Skånes kust är återställda, något som beräknas kosta kommunerna 100 miljoner kronor att sanera.

Annons

Utsläppen från Marco Polos oljeolycka har dödliga effekter för allt djurliv. Djur med päls och fjädrar är särskilt sårbara eftersom oljan kan fastna i deras päls eller fjädrar.

Sjöfåglar som befinner sig vid strandkanten är de som drabbas absolut värst vid denna typ av olycka. När de kommer i kontakt med oljan riskerar de att dö, på grund av att fjädrarnas vattenavstötande och värmande förmåga fördärvas.

Många av sjöfåglarna dör även till följd av förfrysning, dränkning eller på lång sikt av förgiftning från oljan som kommit in i deras föda.

Den 27:e oktober rapporterade en representant från Katastrofhjälp - Fåglar och Vilt (KFV) till SVT att det redan var mellan 500–700 fåglar som påverkats.

Fiskar, däribland den sällsynta tumlaren, som drabbas av oljan får också en minskad möjlighet till överlevnad eftersom både de själva och deras levnadsmiljöer skadas av miljögifterna.

Förstörelsen av stränderna och medvetenheten om att olja finns i havsområdet är dessutom ett stort orosmoment som hotar befolkningen i de påverkade kommunerna.

Eftersom saneringsarbetet är ett svårt och tidskrävande arbete, särskilt med den extremt stora mängder av olja som utsläppet resulterat i, kan det dröja lång tid innan arbetet är färdigt.

Miljöpartiet kräver att regeringen tar större ansvar. Att göra ett besök är viktigt, men det räcker inte, vart är reaktionen för att det aldrig ska ske igen, Ulf Kristersson?

”Miljöpartiet kräver att regeringen tar större ansvar. Att göra ett besök är viktigt, men det räcker inte, vart är reaktionen för att det aldrig ska ske igen, Ulf Kristersson?”
Rebecka Le Moine, Madeleine Norman och Eva-Lena Ulvsfält, Miljöpartiet

För att förebygga att detta händer igen, och minimera effekterna om det ändå skulle ske, krävs politik.

Miljöpartiet föreslår:

Annons

– Fossilfritt samhälle, som därmed undviker de risker som det fossila innebär. Ett särskilt förbud för transport av tjockolja.

– Att rederier ska stå för saneringsnotan om något inträffar, inte kommunerna.

– Att det ska finnas en bättre tydlighet för hur myndigheter ska arbeta vid oljeolyckor.

– Se över straffen för miljöbrott

Med nuvarande lagstiftning och system är denna typ av olycka dömd att hända igen i framtiden. Men vad gör Kristersson för att förhindra denna typ av olyckor för framtiden?

Det här är inte första gången en oljeolycka sker i svenska vatten och lär inte heller vara den sista, för nu och i framtiden måste regeringen ta sitt ansvar.

Rebecka Le Moine, riksdagsledamot (MP)

Madeleine Norman, språkrör Karlskrona (MP)

Eva-Lena Ulvsfält, språkrör Sölvesborg (MP)

Annons
Annons
Annons
Annons