Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Familjehem ger trygghet

Alla barn och unga förtjänar en trygg uppväxt, men tyvärr ser inte verkligheten ut så. Familjen är samhällets viktigaste gemenskap och ovärderlig för en ung människas möjligheter att skapa sig ett gott liv.
Gemenskap • Publicerad 29 maj 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Familjen är samhällets viktigaste gemenskap och ger trygghet.
Familjen är samhällets viktigaste gemenskap och ger trygghet.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Många barn tvingas dock växa upp i en destruktiv hemmiljö och för dem så måste staten gå in och garantera en trygg tillvaro. Att staten idag inte alltid fullfölja det ansvaret är ett akut problem, som regeringen därför satsar på att åtgärda.

Det råder idag stor platsbrist inom flera olika delar av den sociala barn- och ungdomsvården. På hem som drivs av Statens Institutionsstyrelse (SiS) beror det i huvudsak ofta på svårigheter i rekrytering av personal, vilket gör det svårt att skala upp kapaciteten med kortsiktiga medel. För att åtgärda denna akuta brist har vi kristdemokrater drivit på så att regeringen i vårändringsbudgeten i stället satsar på fler familjehem.

Annons

50 miljoner kronor skjuts till för att utöka antalet familjehem och lika mycket pengar avsätts för att stärka subventioner av familjehemsplaceringar. Satsningen består både av att Socialstyrelsen får i uppdrag att upplysa fler om möjligheten att bli familjehem, samt att ytterligare stödja dem som redan är det. Dessutom aviserar regeringen att tillsätta en nationell samordnare för att stärka arbetet med fler kvalitativa placeringar inom den sociala barn- och ungdomsvården.

”Regeringens satsning på fler familjehem är därför mycket välkommen – så att vi säkerställer att fler barn och unga får rätten till en trygg tillvaro.”
Deborah Lind, Bengt Jönsson, Suzanna Garsten Schön, Billy Åkerström, Anna Ekberg, Robin Jonasson, Dan Munther, Ulf Havenäng, Malgorzata Andersson och Estelle Nerö, Kristdemokraterna

Genom att möjliggöra så att fler unga i behov får plats i familjehem, minskar vi också trycket på institutionerna. Otaliga larmrapporter har dessutom påvisat stora brister på många ungdomshem och för många barn är inte dessa ett alternativ likvärdigt den trygghet en fungerande familj kan erbjuda.

Regeringens satsning på fler familjehem är därför mycket välkommen – så att vi säkerställer att fler barn och unga får rätten till en trygg tillvaro.

Deborah Lind, ordförande KD Blekinge

Bengt Jönsson, kommunalråd, ordförande i Funktionsstödsnämnden, Karlskrona

Suzanna Garsten Schön, vice ordförande Socialnämnden, Karlskrona

Billy Åkerström, ledamot av KF, Karlskrona

Anna Ekberg, vice ordförande i Nämnden för Arbete och Välfärd, Ronneby

Robin Jonasson, Ledamot KF, Ronneby

Dan Munther, ordf KD Karlshamn

Annons

Ulf Havenäng, ledamot Nämnden för Arbete och Välfärd, Sölvesborg

Malgorzata Andersson, ordförande KD-K Blekinge

Estelle Nerö, ordförande KDU Blekinge

Annons
Annons
Annons
Annons