GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Fel om brandmännen

Daniel Deleuran från Kommunal skriver en ledarkrönika, märk väl krönika inte ledare. Rubriken lyder: ”Oorganiserad lika illa som felorganiserad”.
Publicerad 21 september 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Brandmännens Riksorganisation har synpunkter på krönika i Sydöstran.
Brandmännens Riksorganisation har synpunkter på krönika i Sydöstran.
Foto: Johan Nilsson/TT

Den formuleringen håller jag med om, men den verkar betyda olika saker för oss. Daniels krönika har dessutom en rad faktafel, krönikor behöver inte vara faktabaserade men den här kan ge ett sken av det. För skrivs något av någon som borde vara insatt i ett ämne så kommer läsarna uppfatta det som sant.

Fakta däremot är att BRF, Brandmännens Riksförbund, har haft och har kollektivavtal för deltidsbrandmännen sedan 1946, först det så kallade RiB-avtalet och sedan 2019 även KLA, Krislägesavtalet, alltså inte bara ett utan två kollektivavtal.

Kommunal som är en paraplyorganisation för flera yrkeskategorier må vara stora i den funktionen men faktum är att BRF är det största förbundet vid räddningstjänsten.

Att Daniel försöker förminska BRF och påstå att vi är en slags dagslända, ett nytt förbund, är inte bara fel utan rent nonsens. Att BRF skulle hållas utanför förhandlingar i ett land med föreningsfrihet, oavsett om vi inte haft kollektivavtal, är också nonsens och ren desinformation.

”Gudskelov finns det flera fackförbund i Sverige att välja mellan, ingen tvångsansluts till exempelvis Kommunal eller ens LO om man vill vara fackligt ansluten.”
Peter Bergh, Brandmännens Riksförbund

Gudskelov finns det flera fackförbund i Sverige att välja mellan, ingen tvångsansluts till exempelvis Kommunal eller ens LO om man vill vara fackligt ansluten. Det kallas valfrihet, det skapar konkurrens och gör att förbunden måste sträcka på sig och vara lyhörda, lyssna på såväl bransch som medlemmar och kanske rent av vara lite ödmjuka.

Även om man tycker sig vara en stor fisk i den lilla svenska fackliga dammen sticker Sverige ut. Inte minst hur Kommunal tror att resten av världens brandmän är organiserade, det vanligaste är faktiskt hos liknande fackförbund som BRF.

BRF består av brandmän som företräder brandmän med insyn i hur Räddningstjänsten organiseras och vad jobbet innebär. Ibland önskar vi att vi slapp lägga delar av förhandlingarna till att informera andra fackförbunds deltagare i hur räddningstjänsten fungerar men vi gör det för vi tror på fackligt samarbete.

Så även om de flesta svenska brandmän har valt att organisera sig hos oss kan det också handla om vad du har på din plats i form av lokalt ombud från exempelvis Kommunal. Funkar det bra och hen själv kan hantera frågorna med lokalt stöd kan det vara ett bra alternativ till oss, för ibland kan en trygg person med sunt förnuft och lokal anknytning vara bättre än en organisation och då spelar det ingen roll vilken organisation hen tillhör.

Däremot är min fasta övertygelse att om någon söker stöd och muskler centralt i räddningstjänstfrågor kollar upp vilken organisation som driver frågor, kommer med idéerna och för branschen framåt, då handlar det om BRF. Vi är ärliga och håller oss till fakta med.

Peter Bergh, Förbundsordförande Brandmännens Riksförbund

Daniel Deleuran svarar direkt:

Brandmännens riksförbund (BRF) anser att jag far med osanning i min senaste krönika. BRF har absolut kollektivavtal för deltidsbrandmännen och har säkerligen funnits sedan 1946.

De har dock inte kollektivavtal för heltidsbrandmännen, även om de organiserar en stor del av dem. BRF fick tyvärr bara fungera som ett exempel på den problematik som jag försökte beskriva med att förbunden konkurrerar emellan varandra.

Detta gäller inte enbart branschförbund som BRF utan alla förbund oavsett storlek och tillhörighet. Precis som Peter skriver så tror jag också på fackligt samarbete men dock inte på facklig konkurrens.

Det finns betydligt större fördelar att organisera sig i ett förbund och speciellt i det förbund som har kollektivavtalet.

Daniel Deleuran