GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Fler bör skärpa argumentationen mot SD

Alla former av rasism ska alltid bekämpas. Och när det dyker upp så flagranta exempel som nu i Ronneby får man inte missa tillfället att argumentera emot.
Publicerad 15 september 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
SD bör granskas mer av alla som oroar sig för samhällsutvecklingen.
SD bör granskas mer av alla som oroar sig för samhällsutvecklingen.
Foto: Johan Nilsson/TT

Under senare tid har exempelvis Blekinge Läns Tidning gullat med SD på ett häpnadsväckande sätt. I ett par ledare har BLT spelat SD:s islamofobi (som är jämförbar med antisemitism) i händerna. Och BLT har låtit Rickard Jomshof i intervjuform sprida lögner utan relevanta följdfrågor.

Uppenbarligen är detta ett led i den tvagning av SD:s rykte som krävs för samarbetet med M och KD.

Varför inte då belysa SD:s nazistiska rötter? Det finns ju hur många exempel som helst:

”Zionist judarna har den osynliga makten” (Ronny Eklund, gruppledare i fullmäktige Ö-vik)

Förintelseförnekande film - ”rakt igenom objektiv” (David Bergquist, SD-politiker i Nacka

2018 hyllade en SD-politiker i Örkelljunga Hitler och nazisternas agerande mot ”den judiska plågan i Europa.

SD är dessutom det enda parti i Sveriges riksdag som haft en partiledare som blivit dömd för antisemitiskt hot.

SD:s Björn Söder, talman i riksdagen hävdar att judar i Sverige inte kan räknas som svenskar.

Det finns mängder med exempel i närtid på antisemitiska och andra rasistiska uttalanden från ledande Sverigedemokrater som var och en kan läsa på dessa sidor: www.expo.se och www.sd-citat.nu

Det är dessutom ett faktum att Sölvesborgs kommunalråd Louise Erixon i en P1-dokumentär använde det antisemitiska kodordet ”globalister”.

Till detta ska läggas att SD är klimatförnekare vilket vid sidan av rasism är betecknande för konspirationsteoretiker. Jimmie Åkesson är således den ende partiledaren i riksdagen som inte kommenterat senaste rapporten från FN:s klimatpanel.

”Det borde oftare påtalas att SD de facto är det parti där konspirationsteorier, islamofobi, antisemitism, rasism och homofobi lever i vårt land.”
Anders Englesson

Sydöstrans ledare hade härförleden en tänkvärd reflektion över konspirationsteoretiker. Innebörden var att konspirationsteorier tvingar fram en skärpning av motargumenten.

I konsekvens med sitt fördömande av Jüri Lina borde fler skärpa sin argumentation mot SD. SD är ett parti som hyser mängder av människor med tveksamma åsikter.

Det borde oftare påtalas att SD de facto är det parti där konspirationsteorier, islamofobi, antisemitism, rasism och homofobi lever i vårt land.

Anders Englesson, Köksbordspartiet.se