Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Fler företagande kvinnor behövs

Knappt en tredjedel av de nya företagen i Sverige 2020 startades av kvinnor. En procent av allt riskkapital går till kvinnor.Det är ett underbetyg för Sverige.
Publicerad 7 mars 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Företagande jämställdhet är en frihetsfråga.
Företagande jämställdhet är en frihetsfråga.Foto: NTB

Drygt 26% av landets företagare är kvinnor. Det är en siffra som placera oss i botten bland EU-länderna, där andelen kvinnor är i minoritet bland företagare i flera länder, men att Sverige är nästan sämst i klassen är ett rejält underbetyg.

Ett jämställt företagande är i grunden en frihetsfråga. Kvinnor och män ska ha lika förutsättningar att försörja sig och att driva sina idéer. Samtidigt bildas fyra av fem jobb i företag. Utan de små företagen kommer både landsbygd och stadskärnor att bli fattigare, och människors valmöjligheter färre.

Annons

Den sektorn där kvinnors företagande dominerar är vård och omsorg samt utbildning. Det är också i dessa sektorer som Socialdemokrater och Vänsterpartiet vill begränsa möjligheterna till bra verksamhet genom synen på vinstuttag och att kunna försörja sig som företagare.

Centerkvinnorna anser att tjänster inom välfärdssektorn som utförs på ett högkvalitativt sätt är bra tjänster. Att företagande som driver små assistansbolag eller byskolor blir mångmiljonärer är en felaktighet. Centerkvinnorna värnar de kvinnor som på ett förtjänstfullt sätt levererar välfärdstjänster.

Centerkvinnorna vill att statliga riskkapital och fler företagsstöd både nationellt och regionalt ska fördelas mer jämställt. Vi vill också att socialförsäkringar för företagare stärks med en mer generös bedömning av sjukpenninggrundande inkomst och en mer flexibel föräldraförsäkring.

”Centerkvinnorna vill att statliga riskkapital och fler företagsstöd både nationellt och regionalt ska fördelas mer jämställt.”
Centerkvinnorna i Blekinge

Med jämställda stöd, ökad medvetenhet och en bättre trygghet kan Sverige få ett mer jämställt företagande.

Centerkvinnorna i Blekinge

Annons
Annons
Annons
Annons