GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Flygfritt 2021

”För dig ska jag göra vad som helst”. Det är nog vad nästan alla föräldrar ömt viskar till sin bebis. Fylld till längden och bredden av den villkorslösa kärlek man känner för sitt barn.
Att avstå från att flyga, och rädda klimatet, kan det vara något?
Att avstå från att flyga, och rädda klimatet, kan det vara något?
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Ändå är det fortfarande så många som har svårt att ställa om till en miljövänlig livsstil. Att miljöförstöringarna främst kommer att drabba dagens barn vet vi. Redan idag dör barn runt om i världen till följd av klimatkrisen.

"Att miljöförstöringarna främst kommer att drabba dagens barn vet vi. Redan idag dör barn runt om i världen till följd av klimatkrisen."

Det sägs också att det är väldigt skadligt för miljön att få barn. Och det stämmer förstås, ifall dessa barn blir uppvuxna med att äta kött tre gånger om dagen, flyga på semester och får nyproducerade kläder och leksaker i tid och otid.

Men, om man istället väljer att bli en miljömässig förebild för sina barn, och pratar med dom om hur viktigt det är att ta hand om planeten, berättar att det är därför vi väljer att inte flyga på semester, att det är därför vi handlar second hand och drar ner på köttet. För att det är väldigt viktigt. Då hjälper vi till att skapa en norm om att leva på ett hållbart sätt.

Då behöver det inte betyda att man stjälper klimatet genom att få barn. Och då behöver den nya generationen inte ställa om. De slipper känna att det blir en uppoffring att avstå från Thailandsresor och hamburgare eftersom de lärt sig andra värden i livet. Kanske känner du att du inte har ork, tid eller intresse för att förändra världen.

Men kanske är det ändå så att om du har satt ett barn till den här världen, så är det kanske faktiskt din uppgift att göra allt du mäktar med för att kämpa för detta barns framtid.

Ta ett steg närmare ”vad som helst” och anmäl dig till ”flygfritt 2021”. Tillsammans gör vi skillnad.

Hilda Strömberg

Läs mer