GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Insändare: Fog för russofobi

Ordet russofobi uppfanns som bekant av den forna Tsarregimen för att vifta bort mot de övergrepp som den utsatte den egna befolkningen för.
Putin • Publicerad 24 september 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ger skäl för ”russofobi”.
Ger skäl för ”russofobi”.

Begreppet används flitigt av den nuvarande Putinregimen som svar på regimens brott mot internationell rätt sedan den inledde kriget mot Ukraina 2014. Regimens ständiga tjatande om russofobi är patetiskt. Det används inte av demokratiskt valda regeringar. Ingen svensk regering skulle få för sig att kalla utländska kritiker för ”swefober”.

”Regimens ständiga tjatande om russofobi är patetiskt. Det används inte av demokratiskt valda regeringar. Ingen svensk regering skulle få för sig att kalla utländska kritiker för 'swefober'”
Mats Marcusson

Men nu finns det kanske fog för begreppet ändå. I varje stad som de ryska trupperna intagit har en tsunami av vidriga krigsbrott begåtts. Massmord, tortyr, misshandel, gruppvåldtäkter och fängslande av civila. I de ockuperade områdena har den ryska ockupationsmakten inlett en russifiering.

Ryska läroplaner har införts i ukrainska skolorna, ukrainska undervisas att ukrainare inte är ett riktigt folk och ukrainska barn har förbjudits att tala sitt eget språk. Dessutom har tusentals ukrainska barn förts bort med tvång. Barnen ”adopteras” av ryska föräldrar i syfte att göra ryssar av dem. Det är ett folkmordskrig som pågår. Enligt Putin är inte Ukraina ett riktigt land och ukrainare inte ett riktigt folk med en egen identitet.

Det som händer i Ukraina nu kunde ha hänt i Baltikum om dessa länder inte hade blivit medlemmar i Nato. Putin har ett flertal gånger beklagat sig över att det sovjetiska imperiet kollapsade och att människor i ockuperade områden blev fria. Därför måste vi hjälpa Ukraina att besegra Ryssland i grunden och återfå de gränser som gällde före 2014. En frysning av konflikten och vapenstillestånd kan inte tillåtas då detta enbart skulle hjälpa Putin. Dels skulle han använda den tiden till att förstärka sin vapenmakt, dels skulle han försöka få oss att upphäva sanktionerna mot hans regim.

Mats Marcusson