Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Folk vill kunna välja

Inge Johansson, Kallinge, hävdar att jag som representant för friskolorna försöker blanda bort korten.
Publicerad 21 april 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi måste få vlja skola. Bild: Flickklass i en skolsal på 1940-talet.
Vi måste få vlja skola. Bild: Flickklass i en skolsal på 1940-talet.Foto: Svenskt Pressfoto

Att friskolor i praktiken är en skyddad verkstad som tar pengar. Då bortser han från den insyn som Skolinspektionen har i verksamheten och de krav på publik redovisning som gäller för AB. Självklart finns det en stor fördel i att det finns alternativ till de kommunala verksamheterna. Det visar forskningen och det tycker även de flesta föräldrar.

Friskolor har, precis som Inge Johansson skriver, en viktig roll i att utveckla pedagogik. Det gör de också. De flesta friskolor har något som skiljer sig från den kommunala skolan i hur man arbetar i klassrummet. Men forskning visar att pedagogik inte är det enda området där friskolor bidrar. Det handlar även om ledarskap och organisation. För även lärare ger friskolor högre betyg än vad de ger till kommunala skolor visar bland annat Skolinspektionens enkäter. Det gäller även när man korrigerar för att eleverna i skolorna har olika bakgrund.

Annons

Det är lätt att rita stora system med social ingenjörskonst där människor ska mötas, men i slutändan handlar det om enskilda individer som måste kunna få styra sina liv. Familjer har inte valt bort kommunala skolor av ondska, utan för att de helt enkelt inte får den skolmiljö de har rätt att kräva. Ett val som jag och även politikerna borde respektera. Om det sedan är en skola som drivs som aktiebolag, eller inte, tror jag spelar mindre roll för dem inte har en ideologisk agenda.

”Familjer har inte valt bort kommunala skolor av ondska, utan för att de helt enkelt inte får den skolmiljö de har rätt att kräva. Ett val som jag och även politikerna borde respektera.”
Ulla Hamilton, Friskolornas riksförbund

Till slut vill jag göra en korrigering av Inge Johanssons faktapåståenden.

Friskolor har en större andel elever med utländsk bakgrund än vad kommunala skolor har. Andelen i friskolor är 27 procent medan den i kommunala skolor är 26 procent. Kanske beror detta på att många familjer med invandrarbakgrund bor i områden där den kommunala skolan har störst problem. Jag tror få av dem som valt bort dessa skolor skulle känna någon särskilt stor tilltro till Inge Johanssons idé om att ta bort deras alternativ och hänvisa dem tillbaka till den kommunala skolan för att förbättra statistiken där.

Skolvalet är viktigt. Ta i stället tag i orsaken till varför många kommunala skolor väljs bort.

Ulla Hamilton, Friskolornas riksförbund

Annons
Annons
Annons
Annons