GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Förändra skolmatens innehåll

Det märks att valet närmar sig. Några partier försöker göra allt för att påvisa skiljelinjer mellan varandra, trots att skillnader i många frågor knappt existerar.
Problemet med att skolmaten kan vara en politisk, social eller religiös markering kan lösas med en grundbuffé.
Problemet med att skolmaten kan vara en politisk, social eller religiös markering kan lösas med en grundbuffé.
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Den hetaste frågan för tillfället där partierna kämpar om att komma ut med att de anser olika i Karlshamn är skolmaten. Beslutet innebär att skolbarnen nu kommer serveras soppa en gång extra i månaden, vilket har utlöst allt ifrån ryktesspridning till en påhittad politisk skiljelinje mellan partier trots att nästan samtliga har röstat för detta. Faktum är att det enda partiet i opposition som har velat förändra maten som köpts in och serveras av kommunen är vi sverigedemokrater.

Maten i skolan har en större innebörd än näringsintaget, det betyder i många fall ett politiskt, socialt eller religiöst ställningstagande. En mindre del av specialmaten är för allergiker, en större del är till för att visa vem som är vegan, vegetarian, tillhör en viss kultur eller religion.

"Maten i skolan har en större innebörd än näringsintaget, det betyder i många fall ett politiskt, socialt eller religiöst ställningstagande."

Vi Sverigedemokrater anser att man skulle kunna lösa problematiken med nästan all specialmat genom att ta bort den alternativa kosten på skolorna. Istället skulle det erbjudas en grundbuffé som inte innehåller några allergena ämnen, samt att sedan erbjuda tillval som exempelvis kött, fisk, soja eller andra lämpliga tillval. Äts det inte fisk väljs det tillvalet bort eller byts ut mot något annat.

På så vis undviks alla särlösningar som grundar sig på ställningstagande och därmed sparas en hel del resurser in samtidigt som alla kan äta sig mätta.

Gällande köttet i skolan verkar vi Sverigedemokrater för att det inte ska köpas in kött där djuret avlivats genom gasning i koldioxid. Anledningen till det är flera, framför allt eftersom det är en fruktansvärt plågsam död samtidigt som det bara är större slakterier som använder sig av metoden. Skulle vi istället ställa krav genom slaktmetod skulle kommunen kunna köpa in en större mängd kött än vi redan gör idag från lokala slakterier.

Angående KRAV-märkning eller inte så är detta just en märkning. I vissa fall finns det ett mervärde i att köpa in KRAV-märkta matvaror men allt som oftast inte. När det kommer till de produkter som generellt innehåller mycket miljögifter anser vi Sverigedemokrater att dessa inte bör köpas in alls, eller införskaffas genom ekologisk produktion. Varor som inte är besprutade kan köpas in utan eko-märkning.

För oss är det prioriterat att maten är lokalproducerad eftersom detta medför en kontroll på maten genom hela livscykeln och krav kan ställas utan att det behövs någon märkning eller kostar mer pengar än det behöver. Genom dessa förslag som ändrar serveringen i grunden skulle vi kunna få råvaror av högsta kvalitet till lägsta möjliga pris samtidigt som särlösningar försvinner.

Att göra utspel så fort en besparing presenteras utan att ha en lösning är enkelt och lockar säkert väljare för stunden men har man inget alternativ till förslag kan man fråga sig om man verkligen menar allvar med det man säger.

Margaretha Lennarthsson, SD Karlshamn

André Nord, SD Karlshamn

Albin Yxell, SD Karlshamn

Läs mer