GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Fridlevstad i mitt hjärta

På eftermiddagen den 13 oktober firade PRO Fridlevstad 29 stycken årsrika personer som under 2019 och 2020 fyllt 70, 75, 80, 85 och 90 år.
Publicerad torsdag 15:30
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bild från invigning av Föreningarnas hus i Fridlevstad
Bild från invigning av Föreningarnas hus i Fridlevstad
Foto: Agnethe Alm

Detta födelsekalas i kubik firas vanligtvis varje år. På grund av pandemin blev det inte så. Föreningen har lite drygt 50 stycken som skulle kunna firats på detta sätt. Alla vill dock inte bli uppmärksammade för sina årsrika dagar. Jubilarerna erfarna inom vitt skilda områden bär var och en på en historia värd att bli berättad och uppmärksammad.

Festligheterna ägde rum i Föreningarnas Hus i byn. Detta hus är i stor utsträckning ett föreningshus som kom till tack vare gemensamt arbete ifrån många medlemmar i just PRO. I Fridlevstad tar människor ett gemensamt ansvar för sin bygd. Saknas en ändamålsenlig föreningslokal samlar man ihop sig för att försöka åstadkomma något bättre än det som erbjudits.

”I Fridlevstad tar människor ett gemensamt ansvar för sin bygd. Saknas en ändamålsenlig föreningslokal samlar man ihop sig för att försöka åstadkomma något bättre än det som erbjudits.”
Angela Sandström

Pandemin gjorde att ekonomin inte flöt på som beräknats. Då kom en donation som en skänk ifrån ovan till Fridlevstads Hembygdsförening. Denna förening har nu i kraft av helt andra ekonomiska förutsättningar tagit över föreningslokalen. Därmed har PRO, andra föreningar och enskilda personer fortsatt tillgång till en välutrustad föreningslokal.

Fridlevstads Hembygdsförening fick också genom donationen ny energi. Föreningen är en stabil organisation som 2024 firar 100 år. Alldeles intill prästgården har föreningen ett hembygdsmuseum i en byggnad ifrån slutet av 1600-talet.

Ortens idrottsförening Fridlevstads GOIF firar 90 år 2024. En bragd i sig för en idrottsförening på en liten ort på landsbygden. Antalet barn och unga minskar till följd av urbanisering och avsaknad av byggnation i byn och därmed inflyttning av yngre människor.

Som ni läsare av detta lilla inlägg förstår har det funnits och finns det i orten Fridlevstad mod, kraft, ansvar, vilja och förmåga att bidra var och en efter sin förmåga för att vidmakthålla ett aktivt föreningsliv till gagn för ortens invånare.

Låt oss hoppas att de årsrika människorna för sina kunskaper vidare till kommande generationer och att dessa i sin tur är beredda att ta hand om och driva Fridlevstads föreningslivs otroligt värdefulla arbete vidare till gagn för ortens sociala gemenskap, utveckling och trivsel.

Angela Sandström, medlem i PRO Fridlevstad