GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Insändare: Gå inte med i Nato

Genom att vara neutrala och alliansfria lyckades Sverige stå utanför båda världskrigen, trots att krigen nådde fram till våra gränser. Det har tjänat Sverige oerhört väl.
Nato • Publicerad 8 april 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
1962 och ett sovjetiskt fraktfartyg lastad med missiler är på väg mot Kuba. Det var då det.
1962 och ett sovjetiskt fraktfartyg lastad med missiler är på väg mot Kuba. Det var då det.Foto: PrB/ TT /

Medan Europa låg i ruiner var Sveriges industri intakt. Det (tillsammans med motboken) gjorde att Sverige under 1900-talet kunde ta älgsprånget från fattigt bondeland till tre av världens främsta välfärdsstater, jämte USA och Schweiz).

Sovjetunionen har uppskattat Sverige som neutral buffert mellan väst och öst. Men Ryssland har blivit mer aggressivt över Östersjön på senare år. Det beror enbart på att Sverige närmar sig Nato. Vi har oss själva att skylla.

1962 skickade Sovjetunionen iväg fartyg över Atlanten med missiler som skulle sättas upp på kommunistiska Kuba och riktas mot grannlandet USA bara 17 mil bort. USA:s president John F Kennedy var beredd att riskera ett tredje världskrig för att stoppa detta.

Han skickade ut krigsfartyg för att stoppa missilerna. Sovjetunionen böjde sig och vände. De ville inte ha ett världskrig igen. I det förra världskriget var det huvudsakligen Sovjet som besegrade Nazi-Tyskland och räddade Europa. Priset: 20 miljoner döda ryssar.

USA förlåter aldrig Kuba för detta. I 60 år har man som enda land bojkottat Kuba. Amerikanska medborgare har varit förbjudna att besöka Kuba. Medan en majoritet av övriga världens länder sedan länge anser att USA:s bojkott ska upphöra.

När järnridån föll och Sovjetunionen upplöstes var det allt fler forna öststater (buffertstater till Sovjet) som sökte sig västerut. Flera av dem gick med i Nato. Det betyder att ytterligare missiler riktades mot grannlandet Ryssland vilket fick ryssarna att känna sig trängda.

”Sverige - behåll neutraliteten och alliansfriheten som tjänat oss så väl. Gå inte med i USA-ledda krigsorganisationen Nato.”
Peter Öjerskog

När Ukraina sökte sig västerut och förmodligen skulle gå med i Nato med fler missiler mot Ryssland satte Rysslands president Vladimir Putin ner foten. Precis som USA:s president John F Kennedy gjorde 1962. Putin vill ha Ukraina som neutral och demilitariserad (missilfri) zon, precis som Åland.

Sverige - behåll neutraliteten och alliansfriheten som tjänat oss så väl. Gå inte med i USA-ledda krigsorganisationen Nato. Vi är redan med i EU där varje medlemsland är skyldiga att hjälpa varandra vid krig.

Peter Öjerskog, fredsvän, Karlskrona/Pattaya