GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Gasa och väx

Ronnebys högerstyre med stöd av SD pratar gärna om tillväxt men det verkar vara en illusion de inte själva tror på.
Publicerad 17 september 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ronneby kommun borde gasa för att växa.
Ronneby kommun borde gasa för att växa.
Foto: BLT

I stället präglas budgetarbetet av besparingar och köpstopp i verksamheter som borde växa för att möta behoven som följer med att bli fler. Fulla förskolor och skolor ska trycka in fler unga som ska undervisas av färre lärare och stödfunktioner. Intäkterna borde öka om vi växer och blir fler, men det tror inte styret utan vill bromsa sig ur uppförsbacken. En pessimistisk syn på framtiden som inte tycks vända under nuvarande styres ledning präglar hela arbetet.

Det riskerar att bli en självuppfyllande profetia. Människor flyttar inte hit om det inte finns plats och personal i äldreomsorgen, förskolan eller skolan, då väljer man en grannkommun att bo i, även om jobbet finns i Ronneby.

Lärarförbundet uttryckte i Sydöstran härförleden sin oro över den kommande budgeten. Vi kan bara hålla med, vart är vi på väg? Vi tycker det har gått för långt nu, det är dags att gasa om vi ska växa. Vi kunde därför inte stödja alliansförslaget till budget i utbildningsnämnden, den genomsyras av besparingskrav och pessimistiska förutsättningar från styrets framtidsperspektiv.

”Ronneby kan bättre, men då måste kommunal service, vård skola och omsorg hänga med i tillväxten.”
Stefan Österhof, socialdemokraterna

Ronneby kan bättre, men då måste kommunal service, vård skola och omsorg hänga med i tillväxten. Fler invånare betyder fler i förskola, skola, omsorg och andra tjänster vi som kommun ansvarar för att det finns i tillräcklig omfattning. Om inte helheten hänger ihop så uteblir tillväxten och vi lurar oss själva.

Vi återkommer i fullmäktige i höst med ett mer optimistiskt förslag till budget med andra prioriteringar som gör att hela kommunen får möjlighet att växa.

Stefan Österhof (s), andre vice ordförande i utbildningsnämnden Ronneby