GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Gör om skolmaten

Skolmaten skapar livliga diskussioner i Karlshamn och Ronneby.
Flertalet elever klagar på skolmaten, skriver signaturen SH.
Flertalet elever klagar på skolmaten, skriver signaturen SH.
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I Karlshamn vill man spara pengar genom att ta bort de dyrare råvarorna och ersätta dessa med soppa, korv och färsrätter. Det låter som en enkel lösning som inte kräver någon stor förändring i verksamheten, men det har skapat mycket upprörda känslor hos invånarna i kommunen.

I Ronneby skrevs det i Sydöstran 3 juni om hur formuleringen för vad som ska serveras på tallrikarna. Där är det viktigt att minst en animalisk rätt serveras varje dag. Det är ”otroligt fel”, enligt en politiker, att inte servera animaliska rätter varje dag och att många unga inte vill äta Quornfärs till spagettin.

En annan politiker uttalar sig om att ”Sojaproteiner utvinns ur sojaväxter, de tar ner regnskog i Sydamerika för att odla dessa där”. En snabb sökning på Google visar det sig att den största delen av den odlade sojan går till djurfoder och inte till människoföda. Politiker är sällan experter på allt.

En personlig uppfattning, baserad på mina egna barn som går på olika grundskolor i Karlshamn, är att flertalet elever klagar på maten vare sig den är vegetarisk eller animalisk.

För ca 5 år sedan skrevs det om en kock, Stefan Svensson, i Karlskrona som förordade en vegansk kost som bas i skolköken och att det serverades olika tillbehör, både animaliska och vegetariska, till denna bas. Det skulle enligt kocken sparas pengar eftersom specialkost i princip skulle kunna tas bort.

Av någon för mig outgrundlig anledning nappade ingen kommun i Blekinge på detta. Det finns både tid och pengar att spara på att tillämpa samma mat till alla. Dessutom är det på flera sätt klimatsmart.

"Så, varför inte göra om skolmatsstrukturen ordentligt och skapa något nytt istället för försämra något som inte är ekonomisk och klimatmässigt effektivt?"

Så, varför inte göra om skolmatsstrukturen ordentligt och skapa något nytt istället för försämra något som inte är ekonomisk och klimatmässigt effektivt?

Kanske är det dags att undersöka möjligheten att använda Stefan Svenssons idéer om modern kost en gång till?

SH

Läs mer