Insändare: Gör våldet synligt
Kvinnojouren Karlskrona ser mycket positivt på målsättningar och utgångspunkter i åtgärdsprogrammet, där bland annat förebyggande arbete, upptäcka våld, barns rättigheter och att insatser ska vara kunskapsbaserade lyfts fram.
I programmet läggs framför allt fokus på att bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck, området ska ges prioritet. Och vi vill här vara tydliga med att våld som utförs i hederns namn är ett problem som vi också ser och absolut inget vi negligerar!
Men genom att fokusera mycket på en målgrupp riskerar vi att minska synligheten för andra utsatta, låta förövare ”smita under radarn” eftersom de inte tillhör målgruppen och dessutom missa sakfrågan som vi på Kvinnojouren anser handlar om jämställdhetsarbete.
Vi behöver snarare vidga perspektivet, och bland annat börja prata om killars och mäns ansvar i jämställdhetsarbetet och vad som är effektivt för att ändra och omvärdera normer och värderingar.
Studier visar att exempelvis könsstympning minskar i världen som en effekt av samarbete och attityder i omgivningen (Sofia Stridh, 2020. Socialstyrelsen, 2016).
”Vi behöver snarare vidga perspektivet, och bland annat börja prata om killars och mäns ansvar i jämställdhetsarbetet och vad som är effektivt för att ändra och omvärdera normer och värderingar.”Jessica Gunnar, Kvinnojouren Karlskrona
Mäns förhållningssätt och ställningstagande är därför oerhört viktigt! Forskning visar också att ju mer ojämlikt, framför allt mellan könen ett samhälle är desto mer våld förekommer (R.Wilkinson, K.Pickett 2010).
Om vi verkligen på riktigt vill åstadkomma förändring hade vi velat se ett åtgärdsprogram som fokuserar på jämställdhet på mikro-makro-och mesonivå.
Att lagstifta/skärpa straff, informera och utbilda tror vi är en del på vägen men tyvärr inte tillräckligt för att förändra attityder och beteenden.
Jessica Gunnar, verksamhetschef Kvinnojouren Karlskrona