GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Insändare: Grindvakternas land

Varför har vi byggt upp ett land med grindvakter?
Publicerad 10 november 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hit, men inte längre, såvitt inte grindvakten öppnar.
Hit, men inte längre, såvitt inte grindvakten öppnar.Foto: Tomas Karlsson

Tydligen så är alltid grindväktarnas lön motiverad den är aldrig fel, däremot är alltid kostnaden för sjuka människor fel och aldrig motiverad.

Min mamma är nästan 91 år gammal hon bröt lårbenet för 12 dagar sedan. När hon blev utskriven från lasarettet ville hon komma till ett korttidshem, men nähä det fick inte min mamma bestämde en grindväktare i kommunen.

Jag fick tag i grindvakten via telefon och hon påstår att hon har ringt till min mammas mobiltelefon på sjukhuset och att mamma har godkänt att komma direkt hem till sin lägenhet. Min mamma har inte alls godkänt det men det passade väl in i grindväktarens kassa att ha det så.

Jag trodde inte att man i Sverige gjorde så nedriga saker så att man ringer till människor som ligger på sjukhus, som hör illa och är påverkade smärtlindrande medicin och sen efteråt påstår att patienten gick med på exakt det förslaget som grindväktaren la fram. Hur kan det komma sig att vård i världsklass inte tar hänsyn till egna önskemål?

Sen finns det tydligen ingen plats på korttidsboende heller för det är fullt? Hur kan det ens bli fullt där, varför är det inte dimensionerat för det antalet som bor i kommunen?

Det där med demografi kan ju inte vara så jättesvårt för en kommun att räkna med. Min mamma är född 1931 och har bott i samma kommun i hela sitt liv hur svårt är det att räkna med att nån gång behöver hon vård? Hon och alla andra sjuka.

Det är ju inte som så att det helt plötsligt flyttar in massvis med gamla vårdkrävande människor i våra kommuner utan antalet är ju rätt konstant, hur kan det då komma sig att det är fullt på de hem som mamma önskar sig, i en socialdemokratisk kommun? En kommun som är styrd av socialdemokrater de senaste 75 åren borde ju vara en våt dröm att leva i för just gamla och sjuka inte att man snålar in på just dem som har byggt detta landet.

”När vågar vi medborgare rasa mot grindväktarna?”
Maria Nilsson

Grindväktaren ringde aldrig ens till mig och berättade vad mamma och hon hade kommit överens om för hon påstår att sekretesslagen hindrar henne från att göra det. Var det verkligen därför vi skapade en sekretesslag för att lagen alltid ska stå på grindväktarnas sida mot medborgarna? Bör inte trygg hemgång planeras tillsammans med de anhöriga? Hur kan det komma sig att man struntar i önskemål från både patienter och anhöriga?

Det finns finansiärer till äldrevården i Sverige någon gång borde de finansiärerna vakna och kräva något, lika mycket som att grindväktarna borde förstå att de inte äger medlen som de vaktar utan de medlen tillhör skattebetalarna.

När vågar vi medborgare rasa mot grindväktarna?

Maria Nilsson, Jämshög