GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Insändare: Håller Alliansen vallöften?

Fyra år har snart gått sedan den borgerliga alliansen i Blekinge vann regionvalet och bröt de röda partiernas många decennier långa makt i regionen, tidigare landstinget.
Region Blekinge • Publicerad 10 augusti 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Moderaternas Elin Petersson är tyst som en akut om akuten, det tycker Opinion Västblekinge
Moderaternas Elin Petersson är tyst som en akut om akuten, det tycker Opinion VästblekingeFoto: Gunnel Persson

Löftet att inrätta en dygnsöppen akutmottagning i Karlshamn var nyckeln till valsegern. Men det dröjde två år - kantade av interna moderata motsättningar och beslutsångest - innan regionfullmäktige den 20 juni 2020 på papperet kunde signera löftet och avsätta medel för den efterlängtade och synnerligen behövliga mottagningen för Karlshamns, Olofströms och Sölvesborgs invånare, vilka därigenom skulle ges bättre och geografiskt mer tillgänglig vård.

Ännu drygt ett år skulle förflyta, innan först ett slags inbyggd telefonkiosk och senare ett utrymme i delar av den gamla akutmottagningens lokaler inrättades för det, som hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, Anders Lund M kallar närakut men som mer gör skäl för benämningen väntrum. En dygnsöppen akut, till vilken öppen adresshänvisning på E 22:an eller annan vägskyltning finns överhuvudtaget inte. Alliansens löfte, liksom regionfullmäktiges beslut, har därmed svikits. Det sistnämnda förstås allvarligast.

De ledande Moderaterna har två kandidater från Karlshamn i topp på sin regionlista, Magnus Sandgren och Elin Petersson, som på listan kallar sig regionpolitiker, vilket här betyder yrkespolitiker med en väl tilltagen månadsinkomst från regionen. Men hennes intresse för en dygnsöppen akut i hemstaden kanske är underordnat viljan att få en riksdagsplats, eftersom Elin Petersson också står som nummer två på Moderaternas riksdagslista och driver en personvalskampanj för att erövra partiets enda riksdagsmandat i Blekinge. Hon är tyst om en akut i hemstaden.

Magnus Sandgren, etta på regionlistan, har heller inte ett ord om den utlovade och beslutade dygnsöppna akutmottagningen, på partiets propagandablad med rubriken " Så här rustar vi Blekinge" och med en underrubrik, som lyder så här: "Ökad tillgänglighet till vården".

En blick på Centerns, Kristdemokraternas och Liberalernas valmaterial ger samma besked: inte ett ord om det som är viktigast av allt för sjukvården i länet: att ha snabb tillgänglighet till en dygnsöppen akutmottagning i västra Blekinge! Socialdemokraterna vill utveckla sjukvården "genom aktiv digitalisering", hur det nu skall vara möjligt för personen A, som har råkat ut för en allvarlig trafikolycka eller skärskada, att sätta sig vid datorn för att få snabb vård.

”Har alltså Moderaterna och Alliansen nu definitivt dragit tillbaka vallöftet om akuten genom att vända ryggen till regionens beslut?”
Opinion Västblekinge

Har alltså Moderaterna och Alliansen nu definitivt dragit tillbaka vallöftet om akuten genom att vända ryggen till regionens beslut? Om besked anhålles snarast! Om svaret är ja, är ju följande fråga logisk: på vilka partier skall väljarna då rösta?

Opinion Västblekinge