unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Insändare: Har vi råd med bitcoin?

Energiförbrukningen för internetfenomenet Bitcoin är nu lika stor som för hela Finland. Upp till hälften av alla koldioxidutsläpp från datorhallar används till ”kryptovalutan” enligt forskningsföretaget Digiconomist.
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det är förstås inte någon valuta och används inte heller som det, utan är datorkod som man kan spekulera i. All denna datorkraft används alltså bara för att tugga fram bitcoinkoden om och om igen. Det är i verkligheten alltså helt meningslöst.

Visst är pengar också något påhittat, men i en marknadsekonomi har de fortfarande ett syfte i att underlätta byteshandel. Guld, som även det spekulerats med genom århundradena, har ett visst estetiskt värde.

Jag tycker där svårt att tänka sig att vi ska klara av klimatkrisen om det samtidigt uppfinns klimatskadliga spekulationsobjekt utan något som helst bruksvärde för människorna.

En bitcoin säljs just nu för 300.000 kronor men kostnaden för människans framtid kan bli oöverstiglig.

Långschalen