GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Insändare: Havsbaserad vindkraft behövs

När ett företag lanserade ett projekt med drygt 250 vindkraftverk 55 km från Sandhamn, protesterade stockholmsmoderaterna ryggmärgsmässigt och sa att de inte vill ha vindkraftverk i Stockholms skärgård.
Publicerad 7 december 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Alternativet är inte muskelkraft eller fossilbränsle, utan havsbaserad vindkraft.
Alternativet är inte muskelkraft eller fossilbränsle, utan havsbaserad vindkraft.Foto: Okänd

”I”? De kommer att vara utom synhåll från Sandhamn. Stockholms borgarråd König Jerlmyr sansade det hela, och sa att Stockholmsregionen kanske behöver havsbaserad vindkraft för att klara effektbehoven i södra Sverige.

Den projekterade parken kan producera lika mycket el som används i hela Stockholms län idag. Den är liten jämfört med den landbaserade vindkraftspark som byggs i skogarna utanför Piteå med 1100 vindsnurror. Över den har inga stockholmsmoderater protesterat. Konstigt.

Tyvärr har också försvaret satt sig till motvärn.

”Om vi ska klara det elbehov som industrin och befolkningen efterfrågar i framtiden så behöver vi satsa på havsbaserad vindkraft i Östersjön och på västkusten.”
Torbjörn Vennström

Saken är den. Om vi ska klara det elbehov som industrin och befolkningen efterfrågar i framtiden så behöver vi satsa på havsbaserad vindkraft i Östersjön och på västkusten. Vi behöver satsa på solceller över hela Sverige. Och med den superbilliga el som dessa producerar i perioder kan vätgas produceras för stålindustrins behov och för att användas som balanskraft.

Alternativet är ett lågenergisamhälle, där vi gör mer med muskelkraft, äter mer lokal mat, reser mindre och har ett enklare liv. Alternativet är inte att fortsätta bränna olja, kol, gas och uran.

Det är i och för sig ett liv jag kan tänka mig, men det verkar inte som att majoriteten är så lockad. Så då behöver ni vindkraften ute till havs. Då behöver ni sätta press på försvaret att jämka sig.

Torbjörn Vennström