GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Hela stödet måste fungera

För en tid sedan besökte jag Ronneby för att träffa eleven Kornelia 12 år som jag läst om i media tidigare i somras.
Publicerad 16 september 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Roger Haddad, liberalerna, under sitt möte med Kornelias familj i Ronneby nyligen.
Roger Haddad, liberalerna, under sitt möte med Kornelias familj i Ronneby nyligen.
Foto: Mattias Mattisson

Det är fortfarande obegripligt för mig och många andra att skolan och kommunen redan i februari meddelade henne att hon inte kunde använda sin egen anpassade rullstol vid dåligt väder.

Det finns en rad åtgärder som kan vidtas; köpa in en ny rullstol, be någon torka av hjulen eller köpa in en bra matta där Kornelia snabbt kan rensa hjulen innan hon rullar in på sina lektioner. När jag kom i kontakt med Kornelia och hennes familj hade de alltså levt i osäkerhet och blivit fast i en byråkrati som jag inte sett tidigare. Skollagen är oerhört tydlig och inte minst vår diskrimineringslagstiftning, det finns en skyldighet att anpassa genom hjälpmedel, genom assistenter etc så att alla elever ges möjlighet att gå i skolan.

”Det finns inget viktigare än skolan, därför måste alla göra sitt yttersta för att säkra elevers tillgång till en bra utbildning.”
Roger Haddad, liberalerna

Det finns inget viktigare än skolan, därför måste alla göra sitt yttersta för att säkra elevers tillgång till en bra utbildning. Jag har förstått att Kornelia på grund av dessa brister korta perioder varit hemma när det känts otryggt och när hon inte känt sig välkommen, detta får aldrig upprepas.

Här om dagen, i samband med skolstarten besökte jag Kornelia och hennes familj för att följa upp hennes första skoldag. Efter månader av kontakter och påverkansarbete lyckades vi få Ronneby kommun att backa-hon är nu välkommen med sin rullstol och ska få hjälp att göra rent hjulen. Personer med funktionsnedsättningar ska så långt som möjligt ha samma chanser i livet och samma möjligheter oavsett om det gäller skola eller arbete.

Detta innebär att det återstår andra grundläggande delar som också måste fungera: skolskjuts, personalens kompetens, assistenter som stöttar och bidrar till att Kornelia får en bra skolgång. Där är vi inte ännu. Och ytterst ansvarig för detta är Ronneby kommun och rektorn på den aktuella skolan. Min förhoppning är att hela stödet omkring Kornelia fungerar, det handlar om hennes skolgång och därmed hennes framtid.

Roger Haddad, riksdagsledamot för Liberalerna