1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Insändare: Hjälp det drabbade Kurdistan!

En kraftig jordbävning inträffade under natten mot måndagen i norra Kurdistan (Turkiet) och Rojava (Syrien). Antalet döda stiger hela tiden.
Kurdistan • Publicerad 7 februari 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En man letar bland rasmassorna efter jordbävningen.
En man letar bland rasmassorna efter jordbävningen.Foto: Khalil Hamra

Återigen blöder Kurdistan igen tusentals civila människors liv i norra och västra ockuperade Kurdistan är drabbade. De turkiska byggnaderna är inte säkra. Akut humanitär hjälp behövs.

Jag ser människor men ingen humanism. Tusentals människor är på flykt och tvingas fly sina hem till fots, medan västvärlden och omvärlden lägger ned huvudet i sandlådan har vi fått dela bilder av gråtande barn och döda kroppar i ett lönlöst försök att få omvärlden att omedelbart agera.

En treåring liten flicka ska inte behöva vara en god representant för landets fredsprocess. Sluta tysta ned oss kurder. 90 % av jordskalvet sker i delar av städerna Amed, Dilok, Afrin, Meleti och Meres som tillhör Kurdistan. Glöm inte bort oss, vi kurder finns.

Många av de jordbävningsdrabbade städerna tillhör delar av Kurdistan men det är inget media och samhället vill lyfta fram.

Det tråkiga är att vi kurder är vana vid det. Vi är vana vid att stängas av från omvärlden. Men oavsett omständigheterna och hur media ser på de hela så fortsätter vår kamp ännu en gång. Och en vacker dag ska vi få kunna andas ifred.

Det kurdiska folket behöver oss mer än någonsin. Låt oss visa att vi står med dom tillsammans i kampen mot ett bättre liv fritt från krig och elände.

”Många av de jordbävningsdrabbade städerna tillhör delar av Kurdistan men det är inget media och samhället vill lyfta fram.”
Shamm Shamayi Salih

Tillsammans måste vi stå upp för kurdernas mänskliga rättigheter och kurdernas rätt till fred och frihet. Jag uppmanar även det internationella samfundet att tala om denna humanitära katastrof.

Vi glömde inte bort er när ni behövde oss så glöm inte bort oss också.#KurdishLivesMatter

Shamm Shamayi Salih, Svensk- Kurdisk Journalist