GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Hockeybråket har bara förlorare

Hockeyettan skulle bli att räkna med. En gemensam organisation under en storsponsor (ATG) skulle på allvar ta upp kampen med SHL och Hockeyallsvenskan.
Publicerad 13 oktober 2021 • Uppdaterad 14 oktober 2021
Detta är en insändare i . Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hockeybråket gör publiken till förlorare.
Hockeybråket gör publiken till förlorare.
Foto: Staffan Lindbom

En förutsättning för att vinna marknadsandelar är att alla står bakom satsningen. Hockeyettan vill kopiera sina företrädare, men misslyckas på en väsentlig punkt: skapa fred i de egna leden.

38 av 40 föreningar i Hockeyettan har godkänt det tv-avtal som presenterats. Två föreningar – Boden i norr och Karlskrona i söder – vägrar att skriva under avtalet.

Med två pjäser ur spel går det inte att vinna mark under parollen: ”en för alla – alla för en”. Hockeyettan haltar i sin trovärdighet när ligan inte får med sig samtliga klubbar.

Vad handlar tjafset om?

Jo, hur pass stor kompensation klubbarna ska få för de regelbundna tv-sändningarna. De flesta klubbar, speciellt de nya och mindre, är vinnare i avtalet. De större och mer namnkunniga föreningarna är förlorarna.

Förlorare vill inte Karlskrona HK vara och därför gör klubben sin egen tv-sändning. En före detta tränare i klubben refererar och förälder till en spelare i laget kommenterar.

KHK vill göra en sändning som liknar produktionen CMore skapar. Hur de lyckas med det är väl osäkert, men helt klart är att klubben inte kommer att vika sig när det gäller tv-avtalet.

Klubben kommer att fortsätta sända sina hemmamatcher i egen regi.

Men frågan är om det finns någonting att sända?

Mörrum vägrar spela, Krif överväger samma sak i november och helt plötsligt är alla vackra derbyn i NKT Arena Karlskrona utsatta.

När krutröken har lagt sig, så finns det rent objektivt en del faktorer som bör nämnas.

Hockeyettans hela existens vilar på samhörighet, samstämmighet och gemenskap. Samarbetsavtal och dokument måste ha full uppbackning annars tenderar ligasatsningen att på sikt dräneras både på kvalitet och energi.

SHL är i splendid isolation i Sverige. Hockeyallsvenskan har efter några jobbiga säsonger blivit mer attraktiv medan Hockeyettan fortfarande är ett spökslott med flera anonyma klubbar.

Hockeyettans enda möjlighet att skapa kraft och tyngd bakom sin satsning är att alla - alla 40 klubbarna – är med.

”Men vem som är den stora förloraren i sammanhanget rådet det ingen som helst tvekan om: Det är publiken.”
Fredrik Persson

Det är publiken.

Imorgon (läs onsdag) är det nedsläpp i ett för många efterlängtat derby. Ifjol saknades publiken på derbymatcherna. Det problemet finns inte den här säsongen. Nu finns publiken på matcherna, men dessvärre inget motståndarlag på isen.

Men vem som är den stora förloraren i sammanhanget rådet det ingen som helst tvekan om:

Det är publiken. En publik som just nu är blåsta på konfekten. För just nu finns det ingen ishockeymatch att spela än mindre att sända…

Fredrik Persson