GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Insändare: Hur Vänsterpartiet agerar

Oppositionen och inte minst då Vänsterpartiet tar alla möjligheter att få publicitet antingen via artiklar i lokalpressen eller genom insändare. Det är viktigt och bra med en stark opposition i en demokrati men man skall hålla sig till fakta vilket inte alltid är fallet hos oppositionen.
Publicerad 28 november 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att anlägga en solcellspark i Sölvesborg känns inte aktuellt just nu, enligt SoL.
Att anlägga en solcellspark i Sölvesborg känns inte aktuellt just nu, enligt SoL.Foto: Malin Palm

Willy Söderdahl raljerar i senaste kommunfullmäktigemötet om partinamnet SoL som han menar står för det gula som lyser på himlen. SoL står emellertid för Sölvesborg och Lister och är ett lokalt parti som i alla frågor bedriver en politik för kommunens och invånarnas bästa utan någon övergripande partipolitik.

Vi anser bl a att Blekinge län är ett för litet län med sina 149 000 invånare och att vi då, inte minst vi i Sölvesborg, bör söka mer samarbete västerut. Samarbete inom flera områden med Bromölla, Kristianstad och inte minst med region Skåne i sjukvårdsfrågor.

SoL har en ersättarplats i styrelsen för Sölvesborgs Energi och har tillsammans med ledning och övriga i styrelsen besökt solcellsparken i Karlskrona. När man försökte få svar om ekonomin i projektet gick det inte att få någon information mer än att ännu fanns det ingen lönsamhet i projektet. Samma svar får man från Kristianstad om deras anläggning.

Med högre energipriser i framtiden kan det se annorlunda ut men i nuläget anser vi i SoL, liksom företagsledningen och styrelsen i Sölvesborgs Energi, att det är tveksamt att spendera ca 500 000 kr på en utredning om att bygga en anläggning i kommunal regi. En solcellspark är en stor investering och Sölvesborgs Energi har redan en hög belåning och mer pengar kommer att erfordras bland annat för fortsatt utbyggnad av VA-nätet.

”Det är bra om ett privat företag vill bygga en solcellsanläggning i kommunen. Det är dock ett antal viktiga frågor som måste lösas t ex elnätet som måste byggas ut kraftigt eftersom det befintliga nätet är hårt utnyttjat av de många vindkraftverk som byggts. Där krävs ett samarbete med E-on ??”
Kenth Cronqvist

Arbetet med att producera energi lokalt, vilket är angeläget, fortsätter dock och i förra veckan besökte styrelsen och ledningen Sjöbo kommun det kommunala bolaget bostadsbolaget Sjöbohem, där VD:n Morgan Johnsson, uppväxt i Sölvesborg, berättade och visade upp den anläggning de byggt upp för att producera vätgas som sedan omvandlas till elenergi. De har investerat 10 milj kronor och räknar med en pay off tid på 10 år. Vätgas kan vara något som kan komma alltmer i framtiden och kan vara värt att arbeta vidare med.

Det är bra om ett privat företag vill bygga en solcellsanläggning i kommunen. Det är dock ett antal viktiga frågor som måste lösas t ex elnätet som måste byggas ut kraftigt eftersom det befintliga nätet är hårt utnyttjat av de många vindkraftverk som byggts. Där krävs ett samarbete med E-on ??

Ser då ett privat företag lönsamhet i en så stor solcellsanläggning. Det är inte så säkert. Det kan finnas andra skäl till att bygga. Ikea är en intressent som bl a levererar solcellspanelerna. Det beror också på vilka energipriser vi får i framtiden och där kommer nästa års val att bli viktigt för vilken energipolitik som kommer att bedrivas av de då styrande i Sverige.

Kenth Cronqvist, Ersättare i styrelsen för SoL i Sölvesborgs Energi