GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Intressant i Olofström

Olofström tillhör förvisso de intressantare kommunerna att analysera valresultaten i.
Rolf Jönsson (C), gruppledare.
Rolf Jönsson (C), gruppledare.
Foto: Gunnel Persson
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Utfallet kan bli hur som helst. Ett lokalt starkt parti kan försvinna på en relativt kort period. Skillnaden mellan riksdagsval och kommunval är också relativt stor. Vid valen 2018 blev utfallen, i procent:

Riksdagsval Kommunval

M 12,0 9.0

C 6,5 14,0

L 2,3 1,5

Kd 4,9 4,3

Mp 1,9 1,0

S 36,6 42,6

V 5,7 5,8

Sd 28,9 21,8

Vi lägger direkt märke till Centerns formidabla kommunval, mer än dubbla andelen röster gentemot riksdagsvalet. Liberalerna hade fått ett mandat i kommunfullmäktige om man hade nått lika många röster som i riksdagsvalet. Socialdemokraterna gjorde ett riktigt bra val till kommunfullmäktige, medan Sverigedemokraterna gjorde ett uselt kommunval.

Ser vi historiskt på det hela måste påpekas att S oftast har haft egen majoritet i kommunfullmäktige, under ett par perioder har det behövts stöd av V. För första gången någonsin måste man efter det senaste valet locka till sig Kd. Kommunen styrs av en majoritet bestående av S, V och Kd.

Vid valet 2002 hade L fantastiska 11 mandat! Nu finns inte någon liberal ledamot i kommunfullmäktige.

Socialdemokraternas problem är till en del de interna stridigheterna inom partiet. Nåväl, det har hänt förr att stridigheter ökar arbetsviljan.

Värre är det att tidningsrubrikerna alltför ofta talar om problem inom den kommunala verksamheten.

Mycket talar för att Centern, läs Rolf Jönsson, har en uppenbar möjlighet till ytterligare ett segerval. Rolf har gjort ett synnerligen gott jobb hittills under mandatperioden.

"Dilemmat för Centern kan vara att det kanske inte räcker med att vinna ytterligare några mandat. Makten får man likväl inte."

Dilemmat för Centern kan vara att det kanske inte räcker med att vinna ytterligare några mandat. Makten får man likväl inte. Mer än andra partier har man sagt: Inget samarbete med Sverigedemokraterna.

Min gissning blir likväl att Centern efter valet regerar tillsammans med S, men med ett större inflytande än vad antalet mandat motsvarar.

Alternativet blir att Rolf blir kommunalråd, med ett stöd från Sd, utan något formellt samarbete. Kommunen har alltför många problem för att den nuvarande ”regeringen” skall få förnyat förtroende.

Sune Håkansson

Läs mer