GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Insändare: Karlskronas egen Jönssonliga

Karlskronas egen Jönssonliga, KD-politikerna Bengt Jönsson, Billy Åkerström och Pelle Nordensson, har en plan, med benäget bistånd från gruppledare Larsson (SD).
Publicerad 23 juni 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den riktiga Jönssonligan.
Den riktiga Jönssonligan.Foto: Tomas Oneborg/TT

Planen är att bygga en ”stadsdel som underordnar sig Trossö rent arkitektoniskt, och som anknyter till den ursprungliga rutnätsstaden och byggnadsstilen, med inspiration från Hansestäderna längs Östersjökusten.” Citatet visar att trojkan inte riktigt vet vad de talar om.

Karlskronas stadsplan hör stilmässigt till barocken med sina karaktäristiska strålgator som bryter rutnätet för att markera en viktig plats i den fysiska planeringen. I Östersjön är Karlskrona dessutom den enda planerade örlogsstaden och som sådan utsedd till världsarv.

”2022 års vallöfte verkar nu bli att bygga en medeltida stadsdel på Hattholmen. Detta om något skulle äventyra Karlskronas framtida status som världsarv.”
Harry R:son Svensson

Till den planerade örlogsstaden vill nu KD och SD foga en stadsdel som skall inspireras av ”Hansestäderna längs Östersjökusten.” Hansan var ett tyskdominerat senmedeltida handelsförbund. Medeltiden inföll ca 476–1500. Den medeltida hansestaden växte fram organiskt med en cirkelformad gatuprofil. De äldsta stadsdelarna i Stockholm, Talinn, Riga och Lübeck är exempel på hur de medeltida hansestäderna städerna såg ut. Detta har inget med Karlskronas stadsutveckling att göra, då staden är en tidigmodern företeelse.

KD Karlskronas främsta valfråga 2018 var stoppandet av den nödvändiga utbyggnaden av E22 förbi Jämjö. Vallöftet kunde av naturliga skäl inte infrias, vägen byggs i detta nu.

2022 års vallöfte verkar nu bli att bygga en medeltida stadsdel på Hattholmen. Detta om något skulle äventyra Karlskronas framtida status som världsarv.

Harry R:son Svensson, Fil. dr.