Insändare: Kejsarens nya kläder
Man kastar plaggen efter en kort tid för att snarast köpa nytt igen, eller i bästa fall lämna till Second Hand. Även om någon annan i det senare fallet, får nytta av dem, så är dock ”skadan” redan skedd, eftersom du genom att överhuvudtaget inhandla t ex den där moderiktiga blusen, har bidragit till en fortsatt massproduktion av nya kläder.
Dessa plagg tillverkas ofta i låglöneländer långt från Sverige. Odling, främst av bomull och produktion av detta tyg, medför förgiftning av odlingsmark och vattendrag, samt dricksvattenbrist p g a hög vattenåtgång främst vid odlingen, men även långa klimatpåverkande transporter.
Kläder miljömärkta med GOTS är bättre för miljön, speciellt vad gäller bomull, men även konventionellt odlat är bra då det gäller lin, hampa och bambu. Därutöver är lyocell bra, av de skogsbaserade fibrerna.
All klädproduktion påverkar dock klimat och miljö.
Så vad krävs mer? Vi behöver inte som kejsaren i sagan om kejsarens nya kläder gå nakna, men hållbart för vår planet är att vi köper max 5 nya plagg per år (exkl underkläder), vilka vi sedan använder så länge som möjligt.
”Så vad krävs mer? Vi behöver inte som kejsaren i sagan om kejsarens nya kläder gå nakna, men hållbart för vår planet är att vi köper max 5 nya plagg per år (exkl underkläder), vilka vi sedan använder så länge som möjligt.”Naturskyddföreningen i Olofström genom Anders Lind
Vi behöver då försöka välja bra kvalitet, laga vid behov och byta kläder med varandra om vi tröttnar på ett plagg. Eller, istället för nyinköp (annars uteblir miljövinsten), finna ett billigt, men bra plagg på Second Hand.
Under Green Action Week, vecka 40 (fd Miljövänliga veckan) kommer Naturskyddsföreningen i Olofström att synas i centralorten under parollen ”Max 5”.
Naturskyddföreningen i Olofström genom Anders Lind