GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Klartext om marknadshyror

Regeringen håller på att driva igenom fri hyressättning (marknadshyra) för nybyggda lägenheter.
En bild från en manifestation i Göteborg får illustrera Åke Stridhs insändare.
En bild från en manifestation i Göteborg får illustrera Åke Stridhs insändare.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Även fastigheter byggda efter 2007 kan bli berörda. Steget till att detta så småningom kommer att gälla alla hyreslägenheter känns inte alls avlägset. Hyrorna i attraktiva lägen kommer att höjas med 50 procent eller mer beroende på hur mycket högstbjudande hyresgäst vill betala. Hyrorna i Kungsmarken i Karlskrona kan komma att höjas med 20 procent.

Det är svårt att förstå att detta drivs av ett parti som säger sig vara ett arbetarparti. Förslaget innebär i första steget att människor med normala inkomster inte kan bo i nybyggda hyreslägenheter. Nästa steg blir att vi inte kan bo i nyrenoverade eller underhållna lägenheter.

Mitt i allt detta gör Stefan Löfvén ett utspel där han säger att ”vi ska inte ha någon ny fastighetsskatt.” Han säger sig göra det i omtanke om ”pensionärer, snickare, handelsanställda, undersköterskor eller vårdbiträden”. Det är struntprat och hyckleri.

Mitt förslag är: Inför en fastighetsskatt, där skatteuttaget börjar för inkomster över 1 miljon om året och ett fastighetsvärde över 10 miljoner. Då kommer inte fattigpensionärer eller vårdbiträden att bli drabbade.

Det är i och för sig inte så svårt att förstå att de politiker som glömt vem de representerar kan rösta för marknadshyror och en lägre beskattning av de allra rikaste. De har själva löner så de kan välja och vraka på bostadsmarknaden.

Tänk så mycket bättre det hade kunnat bli om de skattemiljarder som nu betalas ut som bonusar, utdelningar och slopade fastighetsskatter i stället hade avsatts för ett miljardprogram för att bygga nya prisvärda lägenheter och egnahem. Då blir det lägre hyror och fastighetspriser. Detta hindras förstås av lobbyisterna i riksdagshuset.

"Fastighetsmagnaterna vill fylla på sina redan överstinna plånböcker. Stefan Löfvén håller tydligen med."

Fastighetsmagnaterna vill fylla på sina redan överstinna plånböcker. Stefan Löfvén håller tydligen med. Höjda hyror betyder inget annat än mer inkomster till fastighetsägaren. Och förstås att överklassen slipper beblanda sig med oss andra. Segregationen blir fullständig.

Åke Stridh, ordförande Vänsterpartiet Karlskrona

Läs mer