Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Kommentar till Sydöstran

Några kommentarer till den senaste tidens skriverier i Sydöstran:
Läsarkommentar • Publicerad 20 november 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Uppmaning till Alva Mogert Palm: Fortsätt skriv, underbara kloka unga människa!
Uppmaning till Alva Mogert Palm: Fortsätt skriv, underbara kloka unga människa!Foto: Mattias Mattisson

Bra jobbat Lars Lamberg; det blir bra med bättre skyltning på vandringslederna till Ryssberget.

Ryssbergsstugan och miljön runt omkring denna är en fantastisk tillgång för rekreation och friluftsliv för kommuninnevånarna… ja, det vill säga vissa av dem. Jag har en vän som både har svårt att gå och som är nästan blind.

Annons

Jag har tidigare om åren med bil kunnat ta oss bägge till Ryssberget för att plocka svamp och vistas en stund i skogen. Men, nu deklarerar en skylt att det är förbjudet att trafikera vägen upp till stugan utan tillstånd.

Då jag kontaktar kommunens ansvarige för att söka detta tillstånd får jag till svar att: ”Vi ger inga tillstånd”.

Flagrant exempel på maktfullkomlighet …

*

Jag läser också Lars Bylanders insändare om att ersätta politiker med artificiell intelligens: Bra förslag!

Men varför stoppa där? Låt oss snarast byta ut hela befolkningen mot AI! Låt robotarna ta över! Låt AI göra högskoleproven så behöver inte eleverna fuska! Låt AI svara i telefon när vi ringer till allehanda myndigheter såsom; Skatteverket, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Polisen - och låt AI också sköta alla våra kontakter med dessa institutioner så slipper vi sitta och vänta i timmar i luren.

Låt robotar stå där med lång näsa framför polisstationen i Sölvesborg, som enligt polisens hemsida ska vara bemannad onsdagar 10.00 - 15.00, men där vi de senaste veckorna mötts av lapp på luckan att stationen är stängd…

Låt föralldel också AI ta över produktionen av massmedia och underhållning - och låt sen AI sitta i våra soffor och översköljas av allt detta innehållslösa ”informerande” och ”underhållande”.

Vad menas med ”Public Service”? Vart tog den fantastiska serien ”Sveriges fetaste hundar” vägen?

SVT, jag kräver ett svar!

Annons

*

Jag har också läst Lars Ohlys ledarkrönika där han behandlar tv-programmet ”Allt för Sverige” och emigrationen från Sverige under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Jag citerar Lars:

”Sverige idag förnekar dagens flyktingar och migranter den fristad som gjorde det möjligt för svenskar på 1800-talet att bygga en framtid i annat land. Du som berörs av berättelserna i ’Allt för Sverige’ utan att uppröras över dagens svenska migrationspolitik är inget annat än en hycklare”.

Aj, aj, aj, Lars … Det är lättare än du tror att hamna i hycklargropen.

Det är gott att kunna tänka fritt. Att tänka rätt är ännu bättre… och bäst av allt är när man tänker färdigt. Betänk då detta:

Vilka var det som emigrerade från Sverige under den stora emigrationsvågen? Jo; de starkaste, de friskaste och de som hade råd och möjlighet.

De svagare, de fattigare och de sjukare blev lämnade kvar och, hör och häpna; det var de som byggde upp Sverige till det relativa ”välfärdsland” som det med tiden blev!

”De svagare, de fattigare och de sjukare blev lämnade kvar och, hör och häpna; det var de som byggde upp Sverige till det relativa 'välfärdsland' som det med tiden blev!”
Johannes Holmquist

Samma sak gäller de som nu emigrerar till Europa; det är de starkaste, de friskaste och de som har råd och möjlighet som reser. De svagare, de fattigare och sjukare, som är det stora flertalet av dem som är på flykt, de är fortfarande flyktingar inom sitt eget land och i dess grannländer …

Hur ska vi nu på bästa sätt hjälpa alla dessa människor?

Alla kan ju omöjligtvis bo i Europa, det säger sig självt. Jag har ett förslag:

Annons

Se till att vårt bistånd till dessa länder går till att bygga stora och många bevattningssystem! Gräv brunnar! Plantera träd! Se till att öknarna kan blomma!

Det är väl inte att undra över att folk inte vill bo i dessa ofruktbara krigsskadade politiskt och religiöst korrupta länder, fulla med sopor, skrot, ruiner och sönderfall?!

*

Men det finns hopp: Alva Mogert Palm! Underbara kloka unga människa!

Din ledarkrönika om ”Digitaliseringens baksida” lägger verkligen ribban. Sträck på dig!

Jag önskar att du snarast börjar arbeta politiskt, eller ännu hellre; blir kulturarbetare! Tänk! Och fortsätt skriv!

Din krönika vittnar om att du har mera vett än hela skocken av politiker som bräker, både till höger och vänster i fårahagen!

Snälla du, hjälp till att förändra världen medan ännu finns tid! Världen behöver kloka människor som du, och inte flera ettor och nollor!!

(Och låt oss för allt i världen förbigå det infantila politiska käbblet i Sölvesborg med en talande tystnad…)

*

Annons

Till sist bara en fundering om den av regeringen föreslagna storleken på månadslön för att få stanna i landet: 27.360 kronor i månaden anses vara en god grund för att kunna försörja sig som arbetskraftsinvandrare.

Jag, som fattigpensionär har en bruttopension på 12.673 kronor i månaden. Efter det att skatten på 1.820 kronor dragits återstår nettot 10.853 kronor…

Jag uppfyller alltså inte kravet att få stanna i landet.

Jag har börjat packa - men, vart ska jag åka ...?

Johannes Holmquist, Kulturgrovarbetare, Sölvesborg

Annons
Annons
Annons
Annons