Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Kommunisterna vill ha mer demokrati

I en insändare 29 april med stora ord och lite innehåll undrar en herr Larsson ifrån Sölvesborg vad kommunisten Jeppsson i Karlshamn eftersträvar.
Lars Jeppsson, Kommunistiska partiet, menar att kapitalismen inte duger för de stora flertalets vision om ett bättre liv.
Lars Jeppsson, Kommunistiska partiet, menar att kapitalismen inte duger för de stora flertalets vision om ett bättre liv.
Foto: Claes Jonasson
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Nu tror jag inte att nämnde Larsson är intresserad av ett seriöst åsiktsutbyte men jag ska ändå försöka svara på frågan.

"Idén om socialismen den föddes ur insikten att kapitalismen inte duger för att förverkliga de många människornas drömmar om ett bättre och tryggare liv."

Idén om socialismen den föddes ur insikten att kapitalismen inte duger för att förverkliga de många människornas drömmar om ett bättre och tryggare liv. Ett mer demokratiskt samhälle där demokratin inte gör halt vid fabriksportarna och där drivkraften inte är den personliga vinningen utan att allt man gör ska utgå ifrån människors behov. Detta formulerades på följande sätt i det program som antogs på det Socialdemokratiska partiets 4:e kongress 1897:

”Socialdemokratin vill därför genomföra äfven arbetareklassens politiska organisation, sätta sig i besittning af den offentliga makten och efter hand förvandla till samhällig egendom alla produktionsmedlen - transportmedlen, skogarna, grufvorna, bruken, maskinerna, fabrikerna, jorden.”

Det är detta som undertecknad eftersträvar och som också går att läsa i Kommunistiska Partiets program. Sida upp och sida ner står det skrivet om den socialistiska demokratin och att det är en deltagande demokrati. Det poängteras att det är en förutsättning för socialismens utveckling och överlevnad att folket aktiv deltar i förvaltandet av samhället. Detta kan inte överlåtas till någon styrande elit eller byråkrati.

Under de över femtio år som vårt parti existerat så har våra medlemmar i praktisk handling visat att de är principfasta försvarare av demokrati och bekämpar mygel och maktmissbruk. Detta har man gjort oavsett om det gällt kommunfullmäktige, fackföreningar, idrottsföreningar eller andra ideella organisationer.

Men framför allt har vårt parti och dess medlemmar ställt upp för freden. Det finns inget parti som så konsekvent varit ute på gator och torg för att gå emot krigsanstiftare och protestera mot alla dessa bestialiska krig. Däremot har de flesta av de ”demokratiska” partierna lyst med sin frånvaro, ja inte bara det de har ofta också stött krigsanstiftarna.

Vi kommunister diskuterar gärna med våra politiska motståndare men ska det vara meningsfullt så får man väl ändå utgå ifrån motståndarens politik och praktiska handlande. Larsson i Sölvesborg har en del att lära här.

Lars Jeppsson, ordförande Kommunistiska Partiet, Karlshamn