GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Insändare: Kompensera hästkuren

Det är valår. Ett av våra klimatpolitiska mål är att minska fordonsflottans fossila utsläpp med 70% till 2030. Det är 8 år dit, lika med 2 mandatperioder. Det brinner i knutarna!
Publicerad 20 februari 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Fortsätt höja priset tills det blir för dyrt.
Fortsätt höja priset tills det blir för dyrt.Foto: Fredrik Persson/TT

Men politikerna verkar ta det lugnt. Årets första partiledardebatt handlade mycket lite om klimatet. Skall vi nå det viktiga målet med netto noll utsläpp till 2045, måste vi handla nu.

Elpriserna stiger, likaså bensin- och dieselpriserna. Detta beror på marknadskrafterna. Kanske får omställningen en knuff framåt genom detta. Men ska den nödvändiga omställningen komma till stånd måste också ekonomiska styrmedel sättas in. Alternativen och lösningarna finns. Det gäller att ta det plågsamma språnget.

Organisationen Klimatsvaret, Sverige, vill skynda på den nödvändiga processen. Vi anser, att riksdagen bör fatta ett beslut, som innebär att koldioxidalstrande drivmedel fasas ut. Beslutet innebär att en avgift läggs på de skadliga drivmedlen och ett löfte ges att höja denna avgift tills de blir för dyra.

Men denna hästkur ska kompenseras med beslut om att alla de influtna medlen ska delas ut till Sveriges medborgare (större andelar till glesbygdsbor, men annars lika). De som ställer om vinner, de stora konsumenterna, som håller fast vid en klimatskadlig livsstil, förlorar. Förslaget kallas Avgift och Utdelning (A&U) och det finns mer information på vår hemsida Klimatsvaret.se.

Det måste vara politikernas uppgift att inte bara fatta de svåra besluten, som leder till omställning, utan också att hjälpa de hårt drabbade att hantera situationen. A&U blir ett led i detta.

Valrörelsen måste handla om rätt saker och viktigast är ödesfrågan Klimatet. Hjälp till att fokusera på den!

Eva Bergenstråhle, Klimatsvaret, Sverige