GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Insändare: Krig är fred?

Sverige behöver inte Nato för fred. Nato behöver Sverige för krig.
Sverige • Publicerad 11 maj 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nato behöver Sverige för krig, skriver insändarförfattaren. Bild: Statsminister Magdalena Andersson och moderaternas partiledare Ulf Kristersson på besök under en internationella militärövning med Nato- och partnerländer.
Nato behöver Sverige för krig, skriver insändarförfattaren. Bild: Statsminister Magdalena Andersson och moderaternas partiledare Ulf Kristersson på besök under en internationella militärövning med Nato- och partnerländer.Foto: Anders Wiklund/ TT

Generalsekreterare Jens Stoltenberg är formellt chef för Nato. Men den verkliga makten i krigsorganisationen Nato ligger i State Department och i Pentagon. Stoltenberg kan göra nytta som en skenhelig galjonsfigur.

Inte desto mindre är det anmärkningsvärt att han, som representant för främmande makt (Nato), kan framträda i svensk teve och påverka vad som är svenska folkets interna angelägenheter, Natofrågan. Han påstod helt fräckt att Nato är en fredsorganisation som bara vill fred.

1999, när Nato fyllde femtio år och firade detta genom att med falska förevändningar bomba Jugoslavien och dela landet, ändrade organisationen sina stadgar. Nato beslutade att, från att ha varit en nordatlantisk försvarspakt, bli världsomspännande, ett organ för världsherravälde.

Sedan dess har Nato fört många krig och Sverige har i strid med alliansfriheten deltagit allra mest i två av dem: Afghanistan i tjugo år och Libyen 2011. USA:s och Natos krig runt om i världen har resulterat i förödelse av länders infrastruktur, miljoner döda, tiotals miljoner flyktingar och raserad levnadsstandard under stor tystnad i media.

Nato kastar nu lystna blickar på Kina och Ryssland. Natos tankesmedjor har fört fram att Ryssland, som en koloni, borde delas i tre delar: En europeisk, en centralasiatisk och en sibirisk. På så sätt kan det stora landet med de stora naturtillgångarna lättare kontrolleras.

”Nato kastar nu lystna blickar på Kina och Ryssland. Natos tankesmedjor har fört fram att Ryssland, som en koloni, borde delas i tre delar: En europeisk, en centralasiatisk och en sibirisk. På så sätt kan det stora landet med de stora naturtillgångarna lättare kontrolleras.”
Ulf Bjerén, Karlskrona

Krig är fred! hette det i romanen ”1984”. Det är också vad den skenheliga Stoltenberg påstår.

Går Sverige med i Nato och tjänar som uppmarschområde mot Ryssland, med amerikanska baser som mycket väl kan härbärgera kärnvapen, ökar förstås risken mångfaldigt att Sverige också blir ett bombmål. Därför,och för att vår historia visar det, bör vi hålla fast vid alliansfriheten.

Sverige behöver inte Nato för fred. Det är Nato som behöver Sverige för krig.

Ulf Bjerén, Nej till Nato i Blekinge