GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Kris i Ronneby

Vid det senaste sammanträdet med fullmäktige i Ronneby yttrade kommunalrådet Fredriksson kringsvid: Tar vi som utgångspunkt att ”nu är det kris igen”, då tar vi inte ansvar för Ronneby.
Publicerad 11 maj 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ronneby, ligger illa till. i befolkningsstatistiken.
Ronneby, ligger illa till. i befolkningsstatistiken.
Foto: Christian Hylse

Min tolkning är att kommunalrådet vill strypa oppositionen. Att uttala sig negativt om kommunens utveckling är osolidariskt. Negativa inlägg måste först komma från kommunalrådet. Exempelvis har kommunalrådet tagit initiativ till beslutet att sänka de årliga personalkostnaderna med 40 miljoner kronor per år, innebärande 80 färre kommunanställda.

Oppositionens uppgift är bland annat att poängtera befintliga problem. Det påverkar, enligt min mening, inte befolkningsutveckling, etc. negativt. Folk ser problemen.

Däremot kan det bli en positiv utveckling om de styrande löser problemen. Men skall problemen lösas, måste de först identifieras och offentliggöras.

Just nu ser jag två allvarliga problem i Ronneby. Det första är den negativa befolkningsutvecklingen, som i sig kan vara svårast att åtgärda. Minus 261 under förra året. Minus under det första kvartalet i år. Vad värre är: Preliminära siffror för april antyder mer eller mindre ett ras.

En analys antyder än större problem. I åldrarna 30-34 år finns 1690 personer, i åldrarna 20-24 endast 1289 personer. Vad värre är: Av dessa är 734 män, 555 kvinnor. Födelsetalen har redan börjat sjunka. Det kan bli mycket värre.

Förvisso kan trender vändas. Men problemet med sjunkande befolkningstal finns i hela Blekinge och i omgivande kommuner. Måhända kan någon kommun lyckas vända utvecklingen, men då sker det på grannkommunernas bekostnad. Ronneby, med sin svaga arbetsmarknad, ligger knappast bäst till. Redan är utpendlingen, netto, större än 1000 personer. Arbetslösheten är besvärande. Karlskrona borde ha mycket enklare att nå en befolkningsökning.

”Det är invandringen, som har räddat Blekinges befolkningstal under senare år.”
Sune Håkansson, Ronnebypartiet

Det är invandringen, som har räddat Blekinges befolkningstal under senare år. Högervridningen på riksplanet, med SD och M i ledningen, kan komma att påverka Blekinge negativt. Likväl: Villatomter i lämpliga lägen kan locka till inflyttning.

Jag menar att det behövs en samlad satsning på Blekinge och dess grannkommuner.

Ett delvis nytt problem är de dåliga resultaten i grundskolan. Under 2020 hade ynka 63 procent godkända betyg i alla ämnen. Det är alarmerande inför framtiden.

Sune Håkansson, Ronnebypartiet