Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Lever vi upp till Parisavtalet?

Sverige har enligt en färsk studie 355 miljoner ton CO2 kvar att förbruka, om vi med rimlig säkerhet ska klara vår del av Parisavtalets tvågradersmål.
Parisavtalet • Publicerad 20 juni 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Politikerna ansvarar för att minskar utsläppen och klara klimatet. Men vi väljare har ansvar för vilka politiker vi väljer.
Politikerna ansvarar för att minskar utsläppen och klara klimatet. Men vi väljare har ansvar för vilka politiker vi väljer.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Det kan låta mycket, men det ska räcka till de 11 miljoner invånare, som vi är på väg att bli. För egen del kan jag då göra anspråk på 32 ton CO2-utsläpp i min konsumtion. Om vi optimistiskt antar att metoder för omfattande koldioxidinfångning finns om tio år, kan jag använda 3,2 ton per år fram till dess.

För att bli en del av lösningen, snarare än en del av problemet, behöver jag då begränsa mitt resande – en flygresa t.o.r. Stockholm - New York kostar i dagsläget minst 2,3 ton.

”Valet är deras – och valet av dem är vårt.”
Petter Wulff, Klimatsvaret
Annons

Jag behöver också begränsa mitt ätande. Jag kan knappast vara en normalkonsument av nötkött, för de 22 kg om året det motsvarar ger mellan 0,4 och 0,9 ton utsläpp.

Sedan kan jag tycka, att anpassningen till den givna klimatramen främst ska lösas uppifrån, det vill säga av våra riksdagspolitiker.

Valet är deras – och valet av dem är vårt.

Petter Wulff Klimatsvaret

Annons
Annons
Annons
Annons