Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Löftet om trygghet

Nu står 6 februari för dörren igen och ännu en gång vill vi uppmärksamma att det behövs fler som reagerar och agerar. 6 februari är den internationella dagen mot kvinnlig könsstympning.
6 februari • Publicerad 5 februari 2023 • Uppdaterad 6 februari 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Även om könsstympning är olagligt så behöver vi arbeta mer förebyggande med frågan, anser moderaterna.
Även om könsstympning är olagligt så behöver vi arbeta mer förebyggande med frågan, anser moderaterna.Foto: undefined

Moderaterna tar löftet om trygghet på största allvar. Löftet om trygghet måste gälla alla medborgare och inte undanta unga flickor/ barn mellan 4 och 14 år som riskerar att bli könsstympade, olagligt av sin familj.

Tusentals flickor och kvinnor i Sverige har varit och blir utsatta för könsstympning. Samtidigt visar en kartläggning som Socialstyrelsen gjort att det behövs mer kunskap inom vården och elevhälsan, endast 28 procent av skolsköterskorna och 45 procent inom ungdomsmottagningarna arbetar förebyggande mot könsstympning.

Annons

Upptäckten av könsstympning sker oftast först i samband med graviditet och förlossning då det kan bli komplikationer men det finns tidigare tecken att vara uppmärksam på.

Moderaterna vill att fler tar tryggheten för alla barn och unga på ett större allvar. Elevhälsan har självklart en viktig roll, men de är inte ett ensamt ansvar. Vården behöver verktyg för att på ett respektfullt sätt kunna möta mödrar som själva blivit utsatta av detta trauma, för att förhindra att deras döttrar går samma öde till mötes. Barnavård- och familjecentraler, föräldrastöd och socialtjänst behöver kunna prata med både vuxna och barn om de medicinska-, hälsomässiga-, psykologiska och olagliga aspekterna av könsstympning

I Sverige är alla typer av könsstympning av flickor och kvinnor förbjudet och brottet kan ge som lägst två års fängelse. Förbudet har funnits i 40 år (1982:316) och anmälningarna ökar i takt med att fler unga själva förstår att de utsatts för ett lagbrott men tyvärr finns det fortfarande mycket få fällande domar.

Vi behöver alla arbeta förebyggande, i hela samhället, för att skapa en förståelse för att denna form av tortyr är olaglig, oavsett var i världen den sker mot en svensk medborgare.

De som är angelägna om att bevara detta fruktansvärda ingrepp betraktar det ofta som ett religiöst påbud. Det finns dock inget skriftligt stöd i någon religion för könsstympning och bör därav endast ses som ett förlegad och grymt förtryck.

”I Sverige ska alla unga flickor och kvinnor kunna känna tryggheten att inte, i Sverige eller utomlands, skäras med rakblad eller skalpell, klippas med sax eller prickas med en glasbit i deras underliv.”
Therése Hammarberg, moderaterna

I Sverige ska alla unga flickor och kvinnor kunna känna tryggheten att inte, i Sverige eller utomlands, skäras med rakblad eller skalpell, klippas med sax eller prickas med en glasbit i deras underliv.

Det här är en trygghet som måste finnas varje dag, året runt, inte bara den 6 februari.

Therése Hammarberg, Moderaterna Blekinge

Annons
Annons
Annons
Annons