GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Lokalpolitikers ansvar och mediernas hållning

I Karlshamn har nyligen en förfärande händelse uppdagats. Den handlar om en förtroendevald politiker som efter polisanmälan ifrån kommunen nu misstänks för att på tvivelaktig grund tillskansat sig ekonomisk ersättning på tiotals tusen kronor.
Publicerad onsdag 15:55
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Enligt en artikel i Sydöstran den 9 september kan samma person kanske även misstänkas för en rad andra brott i försöken att dölja eventuellt ursprungligt tveksamt agerande för egen vinnings skull.

Situationen är väldigt tragisk i sig därför att den kan drabba hårt, förutom den misstänkte politikern, även oskyldiga som till exempel familjemedlemmar om sådana finns, men även tilltron till vårt demokratiska system.

En tröst i sammanhanget är dock att det är kommunens egna kontrollrutiner som avslöjade det hela och att kommunen vänt sig till polismyndigheten för opartisk utredning. Det senare ska vi alla vara väldigt glada för.

Av till synes obegriplig anledning har dock flertalet media valt att inte omnämna den misstänkte förtroendevalda politikern vid namn. Att i media inte omnämna för brott misstänkta privatpersoner vid namn är en även av mig hyllad princip, men nu handlar det inte om det.

Vi pratar om en person som aktivt har sökt människors förtroende för uppdrag som förtroendevald representant för dessa, erhållit det, men sen kanske sannolikt missbrukat det å det grövsta. Att omnämna en händelse av sådan kaliber utan att nämna vem det egentligen handlar om, kan medföra spekulationer och vilda gissningar inom exempelvis olika sociala media och därmed kan komma att misstänkliggöra i sammanhanget helt oskyldiga personer.

”Som förtroendevald politiker har man nämligen ett särskilt ansvar. Särskilt inför situationer där det kan uppfattas som att man har svikit just detta förtroende.”
Jan Andersson, miljöpartist

Om nu media känner tveksamt att nämna den misstänkte politikern vid namn kan jag ha viss förståelse för det. Det absolut bästa vore därför att den misstänkte förtroendevalde själv träder fram och därmed undanröjer eventuella spekulationer om andra personer.

Som förtroendevald politiker har man nämligen ett särskilt ansvar. Särskilt inför situationer där det kan uppfattas som att man har svikit just detta förtroende.

Jan Andersson, miljöpartist

Svar direkt:

Det är ofta knepigt med namnpubliceringsfrågor. Inget fall är det andra likt. Det finns alltid en rad aspekter att väga in. Och det har blivit ännu svårare i och med att spekuleras i sociala medier. Även om det egentligen inte är vårt ansvar vad som skrivs i sociala medier har jag förståelse för de reaktioner som vi fått i det här fallet. När det gäller brottsmisstankar försöker vi att vara återhållsamma. Här visste vi inte heller från början om det rörde sig om fler misstankar än bedrägeri.

Vi hade definitivt inte varit lika återhållsamma om det hade rört sig om en politiker i ledande ställning. Nu har jag ändå landat i - även om kretsen blir liten - att det är rimligt att berätta vilket parti det rör sig om. Vi söker den misstänkta ex-politikern för en kommentar.

Anders Nilsson, ansvarig utgivare