GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Lööfs tankar faller platt

Centern tar till orda i författningsfrågan. Partiet vill skydda den liberala demokratin, som de nu ser hotad t.o.m. i vårt land.
Publicerad 11 september 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Höstlöv. Eller Annie Lööfs förslag om författningsdomstol?
Höstlöv. Eller Annie Lööfs förslag om författningsdomstol?
Foto: Gorm Kallestad

En författningsdomstol bör inrättas. Den ska fungera som överinstans, och pröva förenligheten med grundlagen i allehanda beslut om politikens innehåll.

Hur kan detta skydda demokratin, det enda styrelseskick som med vett och vilja lägger sitt öde i medborgarnas händer? Centern undviker visserligen att direkt föreslå några villkor för demokratiskt fattade besluts innehåll.

Det gjorde på sin tid ekonomen Lars Jonung, som 1980 föreslog att man i grundlagen borde föreskriva specifika normer i form av indextal för den ekonomiska politiken. Han menade att politiska förslag endast kunde godkännas, om de höll sig inom ramen för vad som av riksdagen bestämts som rimliga indextal.

Men samma öde skulle drabba demokratin, om centern finge igenom sitt förslag om inrättandet av en författningsdomstol. För i varje fråga som en sådan domstol prövar, och finner beslutet gå utanför grundlagens ramar för politikens innehåll, minskas politikens utrymme.

Låt oss leka med tanken att ett bärande parti i en borgerlig regering (läs M-KD-SD) fångar upp Jonungs idéer om indextal som inte får överskridas. Det kan gälla statsskuldens storlek i förhållande till BNP, eller expansionstakten i offentlig sektor.

Om idéerna omsätts i praktiken, skulle det innebära en klavbindning av de partier som vill sätta in reformer för att minska den galopperande ojämlikheten i samhället.

”Tyvärr, Annie Lööf, centerns idéer om ändringar i grundlagen förfelar sin verkan och faller som höstlöven platt till marken!”
Lennart J. Lundqvist

Skulle dessutom centern som villkor för att medverka i en borgerlig regering vilja hänskjuta frågorna om indexering av ekonomiska storheter till en förvaltningsdomstol med lagprövningsrätt, då är demokratin ännu mer illa ute. I stället för att stärka och vidga den politiska demokratins möjligheter skulle man alltså lägga avgörandet av landets ekonomiska framtid i händerna på en handfull jurister.

Tyvärr, Annie Lööf, centerns idéer om ändringar i grundlagen förfelar sin verkan och faller som höstlöven platt till marken!

Lennart J. Lundqvist