Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Lyssna på Benny

I fredags morse när jag drack min kopp kaffe och ögnade förbi dödsannonserna så var det ett namn som stack ut. Förintelseöverlevaren Benny Grünfeld hade avlidit och minnet av hans namn förde mig tillbaka till högstadiet.
Benny Grünfeld, överlevare som föreläste om nazismens ondska.
Benny Grünfeld, överlevare som föreläste om nazismens ondska.
Foto: Leif Pettersson
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Året var nånstans runt 2002 och spelet Call of Duty (krigsspel om andra världskriget) var väldigt populärt. Där kunde man spela de snygga och häftiga nazisterna. De flesta hade också kommit i kontakt med band som Ultima Thule.

En dag samlades hela skolans ungdomar i aulan för att lyssna på Benny. Den eftermiddagen tror jag ingen valde att spela med nazisterna eller sätta igång Ultima Thule igen. Vi förstod nog alla som lyssnade till Benny vilken ondska som naziströrelsen kom ifrån och vikten av att vi ungdomar både skulle föra kunskapen vidare och alltid ta kampen mot rasism och nazism. En kamp som Benny förde under många år, han har säkert utbildat och berört en stor del av Blekinges befolkning.

Samma år gjorde Sverigedemokraterna justeringar i det partiprogram som togs fram 1999 med bland annat påståenden som:

”Förhärligandet av den homosexuella livsstilen inom t.ex. massmedia skapar osunda referensramar för unga människor som håller på att bygga upp sin vuxna identitet” och

”Sverigedemokraternas viktigaste politiska målsättning är att försvara vår svenska nationella identitet”.

Åtta år tidigare blev Jimmie Åkesson lockad att gå med i Sverigedemokraterna där Tina Hallgren Bengtsson enligt uppgift var en av de första han kom i kontakt med, hon var då vice ordförande i partiet. Det är samma person som sedan i nazistsymboler höll tal vid ett bokbål.

När Jimmie gick med var partiet nyligen sprunget ur rörelser som Bevara Sverige Svenskt. Man valde före detta SS-soldaten Gustaf Ekström till ordförande i partistyrelsen. Något som Åkesson senare ”inte hade en aning om” som Hasse och Tage skulle sagt.

"Det är därför lite extra förvånande med Liberalernas senaste vändning där man är beredda att på något sätt samarbeta med Sverigedemokraterna."

Det är därför lite extra förvånande med Liberalernas senaste vändning där man är beredda att på något sätt samarbeta med Sverigedemokraterna. Något som applåderas av den lokala ledaren Börje Dovstad den 28 mars i år.

Min fråga blir därför rakt av till både Börje och våra andra liberaler:

Har ni inte lyssnat på Benny?

Daniel Ekstrand, vänsterpartist

Läs mer