Insändare: Magdalena Andersson (S) slarvade bort över 100 miljarder
Polisen och Riksrevisionen har i flera år slagit larm om problematiken. Därför föreslog vi moderater också en snabbutredning av just en utbetalningsmyndighet redan för åtta år sedan. Likväl underlät den förra socialdemokratiska regeringen att agera. Socialdemokraternas slapphänthet har låtit den grova kriminaliteten växa sig fast och slå rot även i socialförsäkringssystemet. Det är en djup orättvisa att dessa stölder fått växa sig så omfattande på hederliga och utsattas bekostnad.
Den organiserade brottsligheten som utnyttjar systemen är ett av de allvarligaste hoten mot vår välfärd. Det är av högsta vikt att vi hushåller med våra gemensamma skattemedel och att de inte används till att göda organiserad brottslighet. Trots detta betalas alltså 18 miljarder kronor ut felaktigt, varje år. Det motsvarar ungefär 26 000 lärare och uppgår till mer än vad hela rättsväsendet med domstolar, polis, åklagare och Säpo spenderar tillsammans under ett kvartal. Därför är det tydligt att statens förmåga att bekämpa välfärdsbrott behöver stärkas och Utbetalningsmyndigheten är ett steg i rätt riktning.
”Det är av högsta vikt att vi värnar skattebetalarnas pengar och upprätthåller förtroendet för vårt välfärdssystem”Camilla Brunsberg (M) och Ida Drougge (M)
Utbetalningsmyndigheten kommer att ha två uppgifter. Myndigheten kommer dels att granska statens utbetalningar för att motverka fusk och brottslighet i systemen. Dessutom kommer den att administrera utbetalningarna åt ett flertal myndigheter. På så sätt får staten åter kontroll över utbetalningar som sker och kan säkerställa bland annat att utflyttade inte fortsatt får bidrag, men även att människor inte fuskar sig till både arbetslöshetskassa och sjukpenning samtidigt.
Chockerande nog är kontrollen över detta idag bristande, vilket såväl Riksrevisionen som Ekonomistyrningsverket de senaste åren kritiserat. Dessa enkla förändringar beräknas kunna så mycket som halvera de felaktiga utbetalningarna. Därutöver skärper vi även bidragsbrottslagen så att den även omfattar företag. Inför en ny huvudregel i sekretesslagstiftningen så att myndigheter får dela information med varandra samt förbättrar folkbokföringen genom en nationell folkräkning.
Det är av högsta vikt att vi värnar skattebetalarnas pengar och upprätthåller förtroendet för vårt välfärdssystem. Inflationen slår hårt mot hushåll och företag och Regeringen har gjort stora satsningar för att stötta de som har det allra tuffast. Det är viktigt att pengarna går just till de som behöver dem och inte till kriminella. Nu tar regeringen ett steg i rätt riktning.
Camilla Brunsberg (M), riksdagsledamot Blekinge
Ida Drougge (M), ledamot i finansutskottet