GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Insändare: Militärutgifter mäts olika

Replik till Ulf Bjerén
Publicerad 28 januari 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ryssland - har militära ambitioner.
Ryssland - har militära ambitioner.

I sin insändare 17 januari argumenterar Ulf Bjerén för att Ryssland ska få bestämma över vår säkerhetspolitik.

Som jag visade i min insändare 21 december 2021, så är de ryska kraven oförenliga med de internationella överenskommelser som landet har ingått.

Som alla vet så är det ryska övertaget i Europa i form av trupper och vapen massivt. Det hindrar dock inte Ulf Bjerén från att göra en meningslös jämförelse av militärutgifter mellan NATO och Ryssland. NATO:s höga utgifter inkluderar de försvarsåtaganden USA har gentemot andra länder. USA har stora åtaganden för att skydda Japan, Sydkorea, Taiwan och länder i Sydkinesiska Sjön mot de aggressiva regimerna i Pyongyang och Beijing.

Dessutom försvåras jämförelser av länders utgifter av växelkurser och prisskillnader. Att det dessutom saknas relevanta deflatorer för militärutgifter försvårar sådana jämförelser ytterligare.

Men det finns ett sätt att göra rättvisande jämförelser mellan länders utgifter för militären. Utgifter för militärer måste ställas i relation till något. För att få en uppfattning om vad ett lands regering prioriterar så ska utgifter för militären ställas i relation till andra offentliga utgifter, lämpligen utgifter för hälso- och sjukvård. En regering som lägger mer utgifter på militären än på hälso- och sjukvård för sin befolkning har uppenbarligen ambitiösa planer för sin militär.

I Europa är det bara Belarus och Ryssland som år efter år lägger ner mer pengar på militären än på hälso- och sjukvård. Inget NATO-land gör det. Det står klart för alla hur Putin använder en hel del av utgifterna för militären. Det ockuperade Krym har förvandlats till en militärbas liksom delar av det ockuperade Donbas dit Ryssland dagligen för över vapen, trupper och ammunition för att beskjuta de ukrainska ställningarna.

Mats Marcusson