Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Miljöpartiet i Sölvesborg försöker återigen misskreditera minknäringen

Miljöpartiet i Sölvesborg genom dess ordförande, David Skog, och gruppledare, Eva-Lena Ulvsfält, vill tydligen med sin insändare få folk att tro att det ska bli en sommar fri från flugor på Listerlandet.
Publicerad 2 juni 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jörgen Martinsson är vd för branschorganisationen Svensk mink,.
Jörgen Martinsson är vd för branschorganisationen Svensk mink,.Foto: Johan Nilsson/TT

Detta bara för att minkuppfödarna belagts med avelsförbud under 2021 som en extrem och tveksam försiktighetsåtgärd i bekämpningen av corona bland befolkningen. Människor har smittat minkarna, inte tvärtom. Det är den korta sammanfattningen av ett års kunskap och erfarenhet.

För det första så finns det ingen minkfluga. I Sverige finns 6 000 olika flugarter och det krävs expertis för att skilja dem åt. Husflugan och lilla husflugan, även kallad takdansfluga, är de som människan ofta upplever irriterande eftersom de surrar runt i närheten av bostäder. Miljöpartisterna tror, eller vill åtminstone få er att tro, att dessa ska försvinna om det inte finns några minkgårdar.

Annons

Hand upp den som är lika naiv!

”Var dessa flugor kommer ifrån vet dock ingen. I år har redan en av de få som klagade förra året hört av sig till miljökontoret. Jag säger inte att det är så i dessa fall men inom svensk djurhållning är vi generellt vana vid okynnesanmälningar från aktivister.”
Jörgen Martinsson

För det andra påstår miljöpartisterna i insändaren att minkgårdarnas del i problemet tydligt framgår av alla klagomål som löpande lämnas in till miljökontoret. Faktum är att det endast kom in fyra (4) olika klagomål mellan den 22:e och 26:e maj 2020. De fyra klagomålen kom från samma område och i rättvisans namn ska sägas att den ene hänvisade till ytterligare några personer han pratat med som också tyckte att det var många flugor. Var dessa flugor kommer ifrån vet dock ingen. I år har redan en av de få som klagade förra året hört av sig till miljökontoret. Jag säger inte att det är så i dessa fall men inom svensk djurhållning är vi generellt vana vid okynnesanmälningar från aktivister. Allt i akt och mening att helt enkelt jävlas med oss på alla möjliga sätt. Vi är minst sagt luttrade.

Husflugan och lilla husflugan är vanligt förekommande i närheten av våtmarker, åkerkanter, vid all djurhållning och gödsel därifrån, i komposter och runt sopkärl med mera. Flugan lägger sina ägg i ruttnande organiskt material och det finns i huvudsak tre olika kläckningsperioder under sommarhalvåret. En enda fluga kan lägga 150 ägg med 1-4 dagars mellanrum och kan under gynnsamma förhållanden under en säsong tillsammans med avkommor ge upphov till över 25 miljoner nya flugor. Vid varmt väder kan flugan normalt ge sig i väg ca 3-400 meter. Bor du längre ifrån kläckningsplatserna bör du således inte besväras alls. Eftersom minkgårdarnas gödsel, liksom all annan gödsel, är en av flera miljöer där flugor trivs har minkuppfödarna sedan tio år tillbaka ett bekämpningsprogram. Dels sätts förebyggande åtgärder in för att minimera tillväxten, dels bekämpas vuxna flugor på olika sätt. Vi tar frågan på allvar och gör vad som rimligen kan krävas och förväntas av oss för att minimera vår lilla del av alla flugor i kommunen.

Flugor finns överallt, givetvis även där det inte finns minkgårdar, det förstår väl alla eller åtminstone de allra flesta. Insändarskribenterna använder okunskap och missuppfattningar för att ytterligare försöka misskreditera en näring de vill förbjuda enbart på grund av tro och tyckande. Minkuppfödarna arbetar hårt, har stort kunnande och engagemang för djuren och lång erfarenhet. De ingår i ett kretslopp för lantbruket och bidrar till att skapa förutsättningar för vår gemensamma välfärd. Vi har en stark djurskyddslag, eget djuromsorgsprogram där oberoende veterinärer och etologer regelbundet besöker oss och vi ingår dessutom i ett europeiskt välfärdsprogram. Vi är helt enkelt mycket väl kontrollerade och dokumenterade. Den svenska gårdsminkens hälsa och välfärd är bevisligen god.

Jörgen Martinsson, VD Svensk Mink

Annons
Annons
Annons
Annons