unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Insändare: Minknäringen måste få ersättning

I januari meddelade regeringen att minknäringen inte kommer tillåtas att föda upp nya valpar under 2021 med anledning av coronan.
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I praktiken innebär detta ett näringsförbud för de 35 företag som idag bedriver minkuppfödning. Avelsdjuren finns kvar och kommer behöva daglig skötsel och tillsyn precis som vanligt, men inkomsterna från skinnen kommer alltså utebli.

För Centerpartiet har det under hela pandemin varit en viktig princip att de politiska beslut som fattas och som påverkar företag negativt ska kompenseras. Vi har ända sedan pandemins början drivit på regeringen att betala ut krisstöd snabbt och effektivt till krisdrabbade företag. Centerpartiet har därför nyligen tagit initiativ till en särskild debatt i riksdagen med anledning av den situation som råder kring bristande hantering av stödutbetalningar.

quote
Det är också av yttersta vikt att stöden betalas ut så snart som möjligt. Företag ska inte behöva vänta månader på att stöden betalas ut. Regeringen måste agera.

På samma sätt anser vi att Sveriges minkuppfödare måste ersättas för de uteblivna intäkter som blir konsekvenserna av regeringens förbud. Det allra bästa vore att regeringen redan när beslutet fattades kunde tydliggöra hur ersättningen ska se ut. Nu lever minkuppfödarna istället i en osäkerhet kring om och i så fall när en ersättning kommer betalas ut.

Centerpartiet anser därför att regeringen skyndsamt måste sätta ner foten kring ersättningsfrågan. Det är också av yttersta vikt att stöden betalas ut så snart som möjligt. Företag ska inte behöva vänta månader på att stöden betalas ut. Regeringen måste agera.

Kristina Yngwe (C), riksdagsledamot, ordförande riksdagens Miljö- och Jordbruksutskott, landsbygdspolitisk talesperson

Magnus Larsson (C), Ordförande Centerpartiet i Blekinge

Lars Karlsson (C), 1:e vice ordförande regionstyrelsen, Region Blekinge

Ulf Svensson (C), Ordförande och gruppledare Centerpartiet i Sölvesborg